Sárga billegetők hangjától hangos a Kis-Sárrét

A sárga billegető hazánkban a gyakoribb énekesmadarak közé tartozik. Mivel kötődik az üde, nedves rétekhez és mocsaras területekhez, így a Körös-Maros Nemzeti Park tájain sokfelé, például a Kis-Sárréten is megtalálja életfeltételeit.

Európa, Ázsia, Észak-Afrika, valamint Észak-Amerika tájain több alfaja is fészkel. Hazánkban a törzsalak költ, de vonuláskor előfordul az északi, valamint a déli alfaj is. A sárga billegető mintegy 15-16 cm hosszú madár. Feje hamvasszürke, szemsávja fehér, a háta olajzöld, az alsóteste élénksárga színű. Fészkeléskor előnyben részesíti az időszakos vízborítású területeket, zsombékosokat, sás- és mocsárréteket. A Kis-Sárrét különösen gazdag az ilyen típusú élőhelyekben, amihez hozzájárulnak a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság által az utóbbi években megvalósított vizes élőhely-rekonstrukciók is.

Idén az elmúlt évekhez képest több madarat figyeltünk meg a költési időszakban. Ehhez az is hozzájárulhatott, hogy a tavaszi vonulásuk a szokásosnál tovább elhúzódott és több pár maradt itt költeni hazánkban.

A sárga billegető évente egy-két alkalommal költ. Fészkét különféle mocsárréti növényzetbe építi, rendszerint 5-6 tojást rak, melyekből 12-13 nap elteltével kelnek ki a fiókák. Tápláléka rendkívül változatos, különböző rovarokból áll, melyek között vannak repülő rovarok és különféle hernyók, sáskák és bogarak is. Gyakran megfigyelhetjük, ahogyan a sárga billegetők a legelő juhokat és szarvasmarhákat követik, a felzavart zsákmány elejtése céljából. Szeptember végén, október elején távoznak a trópusi Afrikába, ahonnan március végén, április elején érkeznek vissza.

(KMNPI)

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: