Ikergidák születtek a Körösvölgyi Állatparkban

2021 az ikerellések éve a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Körösvölgyi Állatparkjában. A korábban született muflon ikerbárányok után most iker őzgidák is világra jöttek a parkban.

Fotó: Urbancsok Éva/KMNPI

Június 9-én virradóra az állatpark őzkifutójában élő suta ikergidákat ellett, ami a természetben is gyakran előfordul. A gidák ivara eltérő, egyikük suta-, másikuk bakgida. A pettyes kis jövevények az őzkifutó állatházában jöttek világra és jelenleg a kifutó területén, több helyen fekteti el őket a suta. Amíg anyjuk táplálkozik, a gidák a növényzet rejtekében, mozdulatlanul várják, hogy visszatérjen. A természetben járva, ha ilyen gidára bukkanunk semmiképp nem szabad hozzányúlni, akkor sem, ha a közelében egyáltalán nem látunk felnőtt őzsutát.

Fotó: Urbancsok Éva/KMNPI

A kicsik közel egy évig követik anyjukat, amíg önállóvá nem válnak. Jellegzetes sípoló hangjuk a nemsokára közeledő szaporodási időszakban a bakok számára is információt hordoz, ugyanis ilyenkor a bak tudhatja, hogy suta tartózkodik gidájával a közelben. Az őz embrionális fejlődése nem folyamatos, emiatt a vemhesség nagyon hosszú, 264-318 nap között változhat. Az őzgidák április és július között jönnek világra. A Körösvölgyi Állatparkban minden látogató meglesheti most a gidák fejlődésének rejtett pillanatait.

(Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság)

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: