Közel kétszáz köbméter hulladékot gyűjtöttek a Mecsek környéki erdőkből

Mecsekerdő mind az öt erdészete bekapcsolódott az Innovációs és Technológiai Minisztérium, valamint az IFKA Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. által támogatott „Tisztítsuk meg az országot!” elnevezésű kormányzati programba. 2020 ősze óta összesen száznyolcvan köbméter hulladékot szállítottak el a baranyai erdőkből.

Fotó: Mecsekerdő Zrt.

Az erdők megőrzése, jó állapotuk megtartása közérdek, hiszen hazánk legfontosabb természeti erőforrásai, emellett a pihenés, aktív kikapcsolódás és az egészség-megőrzés helyszínei is. Miközben a természetjárók egyre környezettudatosabbak és mind kevesebb szemetet hagynak maguk mögött, szomorú tapasztalat, hogy az illegálisan kirakott hulladék mennyisége évről évre jelentősen nő. Ez erősen szennyezi a környezetet, veszélyes az egészségre és akadályozza az erdők természetes növekedését, életét.

A Mecsekerdő azért csatlakozott a 2020 őszén indult programhoz, hogy felszámolják az erdei illegális hulladéklerakókat, ezzel is támogatva a kormány Klíma- és Természetvédelmi Akciótervében megfogalmazott célokat. Az összesen 4.444.593 forint támogatás felhasználása során az erdőgazdaság munkatársai arra is törekednek, hogy ne csak megtisztítsák az erdőket, de hozzájáruljanak a hulladékképződés megelőzéséhez is.

Fotó: Mecsekerdő Zrt.

A HulladékRadar alkalmazáson keresztül érkező lakossági bejelentések és a szakemberek felmérése alapján az előzetes számítások szerint 130 köbméter, vagyis mintegy másfél tucat, nagyméretű hulladékkonténer elszállítását tervezték, de a valóság sajnos jelentősen meghaladta a becslést. Idén januárig ugyanis több mint 180 köbméter hulladékot szállítottak el, ami bő harmadával több az előzetesen számítottnál. Az akcióban érintett több mint harminc erdőrészlet közül számos terület a Nyugat-Mecsek valamint a Kelet-Mecsek Tájvédelmi Körzetben található, továbbá a természeti értékek szempontjából szintén kiemelkedő Natura2000 területen. A leginkább szennyezettnek a Pécs, Komló, Kővágószőlős és Kővágótöttös, és Székelyszabar települések körüli erdők bizonyultak.

A tapasztalat szerint a természetkárosítók nem válogattak, mindent kiszórtak, ami útban volt nekik. Az összegyűjtött hulladék mennyisége és összetétele területenként nagyon változatos, a traktor- és autógumitól kezdve az építési törmelékig, a hűtőszekrénytől a háztartási hulladékig sok mindenre volt példa.

Fotó: Mecsekerdő Zrt.

Az erdészek sajnos szélmalomharcot vívnak a természetkárosítókkal, mivel hiába számolják fel egy-egy helyen az illegális lerakókat, folyamatosan újabbak keletkeznek. Csak az utóbbi napokban további több tíz köbméter hulladék elszállítására volt szükség az állami erdőkből. Ezért is nagyon fontos, hogy a rendszeres takarítás mellett kiemelt hangsúlyt kapjon a megelőzés is – ennek érdekében a Mecsekerdő nyolc darab vagyonvédelmi kamerát is telepített a leginkább veszélyeztetett területekre. Ezen túl az erdőgazdaság minden alkalmat megragad, hogy felhívja a figyelmet az erdők tisztán tartásának fontosságára. A keletkezett szeméttől ugyanis legálisan is meg lehet szabadulni, nem kell a természetet szennyezni vele, hiszen Pécs környékén és Baranya megyében számos helyszínen biztosított a hulladék megfelelő és környezetbarát elhelyezése.

A nagyobb városokban lakossági hulladékudvarok működnek, ahol a magánszemélyek befizetett közüzemi számla ellenébendíjmentesen leadhatják a háztartásukban keletkezett hulladékot.

(Mecsekerdő Zrt.)

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: