Kedvelt kiránduló- és horgász-hely újul meg

Egy természeti értékekben gazdag, kedvelt kiránduló- és horgász-hely rehabilitációját hajtják végre a Baranya megyei Dunaszekcsőnél a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóságának (DDNPI) beruházásában, több mint 350 millió forint értékben.

A tájékoztatás szerint a kiemelkedő jelentőségű védett természeti terület megújítását szolgáló beruházás keretében a Duna árterületén, a folyam felső-zátonyi mellékágának, valamint a Telelő-Duna elnevezésű holtágának rekonstrukcióját valósítják meg a Környezeti és energiahatékonysági operatív programon (Kehop) elnyert 352,4 millió forintos vissza nem térítendő európai uniós támogatásból.

A közleményben emlékeztetnek arra, hogy a folyamszabályozások természetvédelmi szempontból hátrányosan érintették ezt a területet, hiszen – beavatkozás hiányában – a folyam medrének süllyedése, a hullámtér és az ott található állandó és időszakos vizes élőhelyek feltöltődése egyes, a területre jellemző élőhely-típusok további leépüléséhez, eltűnéséhez vezet. A beavatkozás során a Telelő-Duna és a Felső-zátonyi mellékág részleges kotrását hajtják végre, majd a kitermelt anyagot visszajuttatják a Duna medrébe. Ennek köszönhetően a Telelő-Duna holtágban nagyobb állandó vízmélység, magasabb vízszint tartható, így megállhat a hínárnövényzet túlburjánzása, továbbá javulhat a holtág halmegtartó képessége. A felső-zátonyi mellékágon így a mostaninál alacsonyabb vízállás esetén is átáramlik a Duna vize – ismertették.

Az október végéig zajló beavatkozások a gazdag élővilág fennmaradásának biztosítása mellett várhatóan jó hatással lesznek a közvetlen beavatkozási területet övező ártéri erdők állapotára is – emelték ki a DDNPI közleményében. Az 1,3 millió hektárnyi területet kezelő, csaknem a teljes Dél-Dunántúlon működő DDNPI az idén és tavaly átlagosan 130 embernek adott munkát. Az intézmény 2019-ben és 2020-ban több mint 720, 2021-ben várhatóan több mint 920 millió forint értékben valósít meg beruházásokat hazai és nemzetközi pályázati források felhasználásával.

(MTI)

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: