Önkéntesek is segítik a rákosi vipera védelmét

2020-ban 26 önkéntes összesen 436 terepnapot töltött a kiskunsági vipera-élőhelyeken, és végeztek hasznos tevékenységet a rákosi vipera védelme érdekében. Jóval többen, mint a korábbi években, pedig a járványügyi korlátozások jelentős kihívások elé állítottak mindenkit – írja a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság.

Az állományfelmérés során talált rákosi vipera. Fotó: Mizsei Edvárd

A szabályokat betartva egyesek önálló terepi munkával látták el feladataikat, mások kisebb csoportokat alkotva hetekre leköltöztek a projektterületre, elszigetelve magukat a fertőzés lehetőségétől.
“Önkénteseink segítségünkre voltak a vipera és más hüllőfajok monitoringja során, valamint a potenciális ragadozók felmérésben is részt vállaltak. Külön kiemelendő a ragadozó-kizáró hálórendszer tartóoszlopainak elhelyezésében és a lehálózásban nyújtott munkájuk” – áll az igazgatóság közleményében. 

A rákosi vipera hatékonyabb védelméhez szükséges ismeretek biztosítása érdekében, az önkéntesek közül nyolcan a tudományos diákköri munkájukat, szakdolgozatukat, diplomamunkájukat vagy PhD kutatásukat is a projekthez kapcsolódóan végezték.

 

 

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: