A börzsönyi farkas nyomaira bukkantak a friss hóban

A Börzsönyben a hiúzok mellett időről-időre néhány kóborló farkas is felbukkan. E nagyragadozók nyomainak megfigyelésére a tél a legmegfelelőbb időszak, ugyanis a friss hóban időnként akár a turistaösvények mentén is találkozhatunk a börzsönyi tápláléklánc csúcsán elhelyezkedő állatok nyomaival – hívja fel a kirándulók figyelmét a Duna-Ipoly Nemezti Park Igazgatóság.

Farkas a Börzsönyben (Fotó: Bedő Péter, Börzsöny Alapítvány)

“Igazgatóságunk munkatársai vasárnap a farkas nyomában jártak, mely alkalmi vendég a Börzsöny területén. A fokozottan védett nagyragadozók jelenléte természetvédelmi szempontból mindenképpen pozitív, hiszen elősegíti az erdei ökoszisztéma természetes folyamatait. A faj védelme szempontjából kiemelt fontosságú feladat, hogy felmérjük előfordulásának pontos területeit” – tudhatjuk meg a nemzeti park munkatársaitól.

Farkasnyomok a Börzsönyben január 13-án (Fotó: Major Borbála)

A farkas nyomai leginkább egy nagyobb kutyáéra emlékeztetnek,

azonban szakértő szemek számára egyértelműen megállapítható a különbség. A farkas lábnyomai valamivel nagyobbak, elnyújtottabbak és hosszúkásabbak, mint a kutyáké. A kifejlett farkas mancsnyomainak hossza 10-13 cm, szélessége 7-9 cm között változik. A nyomok vonala, úgynevezett csapa „zsinórozik”, azaz a mancsnyomok egy határozott vonal mentén helyezkednek el, határozottan egy irányba tartanak és céltudatosabbak. A kutya nyomai ennél szertelenebbek, gyakran kóborolnak, megfordulnak illetve sosem távolodnak el jelentősen a turistautaktól, ahol a gazdájuk sétál. Emellett a farkas nyomaiban a felső két ujjpárna és talppárna között jellegzetes X forma figyelhető meg, a mancsnyomok szimmetrikusak.

De vajon veszélyt jelent-e a farkas az emberre nézve?

A vadon élő farkas nagyon óvatos állat, és kerüli az embert, emiatt aztán kicsi a valószínűsége, hogy a turistautakon járva találkozunk vele. Ha ez mégis bekövetkezik, akkor nem kell félni attól, hogy megtámadja az embert, ugyanis a farkas nem tekint zsákmánynak bennünket. Számunkra a farkasnál jóval nagyobb veszélyt jelenthet egy malacait védő vaddisznó koca, vagy egy kóbor kutyákból álló falka.

Egy kameracsapda felvétel még 2020 júniusából (Major Borbála):

 

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: