Legritkább kígyófajunkat védik a Szegedi Vadasparkban (+Videó)

A Szegedi Vadaspark gyűjteményének egyik büszkesége a rákosi vipera, amely a világ mindössze három állatkertjében látható, a szegedin kívül a budapestiben és a bécsiben. “Elsősorban nem emiatt tekintjük értékesnek, hanem azért, mert a hazai természetvédelem egyik sikertörténetét tudjuk általa bemutatni.” – áll a vadaspark közleményében.

A rákosi vipera vadon ugyanis már jóformán kipusztult, de a sikeres ex situ (vagyis nem az élőhelyén történő) tenyésztési programjának és visszatelepítésének köszönhetően elkerülte azt, hogy végleg eltűnjön a Föld színéről.

A LIFE által támogatott rákosivipera-védelmi program, illetve a Rákosivipera-védelmi Központ támogatásával és szakértő segítségével mutatják be a vadasparkban a legritkább kígyófajunkat. “Ennek része, hogy időnként ellenőrizzük a viperák állapotát, hosszát és tömegét. Erre most nyár elején került sor, és szerencsére mindent rendben találtunk, az állatok szépen átteleltek a szabadtéri terráriumukban erre a célra kialakított, földbe ásott csőben, és egészségesnek mutatkoztak.”


A szerencsés látogatók ennek tanúi lehettek, de akit különösen érdekel ez a vizsgálat, annak érdemes szeptember elején, a rákosi vipera védelmének napján felkeresnie a Szegedi Vadasparkot, mert akkor előre meghirdetett időpontban tartják ezt a programot.

 

 

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: