A vihar leverte a fekete gólyák fészkét, de egy faápoló visszarakta a fára

Viharban sérült meg az a fekete gólya fészek, amit a napokban állítottak helyre és helyeztek vissza egy Szentgotthárd közeli erdőben, az Őrségi Nemzeti Park területén. A nem mindennapi feladatra az M&B Tree Tech Nagykanizsa faápolóját, Mátai Mihályt kérték fel, aki örömmel vett részt a természetvédelmi feladatban. Az Erdő-Mező erdészeti hírportál riportja.

 

“Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóságtól megbízást kaptunk egy viharban megsérült fekete gólya fészek visszaépítésére. A fokozottan védett madár költőhelyét egy erdei fenyő (Pinus sylvestris) kinyúló ágáról a vihar lökte le” – fogalmazott kérdésemre a fiatal szakember, aki habozás nélkül vállalta a munkát, hiszen szívügyének tekinti hazánk természeti kincseinek megőrzését.

A fészek visszaépítése és rögzítése sok szempontból fontos feladat – az állat és az ember érdekében is. Ha ugyanis a délről visszatérő fekete gólya máshol építené meg új fészkét, akkor a költés során valószínűleg nagyobb lenne a zavarás, mint a jelenlegi területen, ráadásul mindez az erdőgazdálkodásra is komoly hatással lenne. A nemzeti park szakemberei ezért törekednek arra, hogy a madár ebben az évben is szokott helyén költsön.

“A visszaépítést és rögzítést úgynevezett SRT kötéltechnikával végeztem el, aminél fontos szempont volt, hogy a művelet során a fa ne károsodjon” – mondta el az Erdő-Mező erdészeti portálnak Mátai Mihály. Hozzátette: az M&B Tree Tech Nagykanizsa a továbbiakban is szívesen részt vesz ehhez hasonló projektek megvalósításában, és azt reméli, hogy a madár elfogadja majd a kijavított fészket, és ezáltal az akció valóban sikeresen zárul.

(Gribek Dániel – Erdő-Mező Online)

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: