Kiváncsiak a fővárosi erdőterületeken kirándulók véleményére

Több fővárosi kerülettel történő együttműködése után a Budapest zöldfelületeinek fejlesztését és védelmét szolgáló Zöld Infrastruktúra Fejlesztési és Fenntartási Akcióterv lebonyolításához csatlakozik a Pilisi Parkerdő Zrt. A társaság a kezelésében lévő fővárosi erdőterületeken tájékoztató táblákat helyezett ki, hogy a rajtuk található QR-kód segítségével kitölthető kérdőív alapján felmérje, jobban megismerje a lakossági igényeket és a látogatói szokásokat.

A Zöld Infrastruktúra Fejlesztési és Fenntartási Akcióterv (ZIFFA) keretében végzett felmérés kérdései az adott terület, erdő, park állapotára, látogatottságára, fejlesztési lehetőségeire vonatkoznak. A válaszokat a Parkerdő és a Fővárosi Önkormányzat közösen értékeli, és a lakossági véleményeket, javaslatokat figyelembe véve valósítja meg a ZIFFA-projektet. (A kérdőív kerületekre és konkrét zöldterületekre bontva a www.ziffa.hu oldalon is elérhető.)

A Pilisi Parkerdő Zrt. és a Fővárosi Önkormányzat együttműködésének célja a program sikeres működtetése, valamint az erdészeti és természetvédelmi szempontok beemelése a stratégiába a Parkerdő kezelésében lévő erdőterületek látogatói szokásainak felmérése alapján. A lakossági visszajelzéseket a ZIFFA-projekt kialakításán dolgozó szakemberek összesítik. A teljes akcióterv várhatóan az év végéig elkészül.

A ZIFFA a főváros teljes területére kiterjedő közép távú stratégia. Meghatározza a zöldfelületek fejlesztését és védelmét célzó beavatkozásokat, ezek tervezését, ütemezését. Budapesten e zöldfelületek igen jelentős része, mintegy 3500 hektár a Pilisi Parkerdő kezelésében áll. Az ilyen városi erdőknek nagy jelentősége van a klímaváltozás káros hatásainak csökkentésében, a levegő tisztításában és a lakosság rekreációs igényeinek kiszolgálásában. Az utóbbi időben számos városi erdő újult meg a Pilisi Parkerdő és budapesti kerületek együttműködéseképpen. A fővárosban élők ráadásul igen intenzíven használják a rendelkezésükre álló erdőterületeket: a Pilisi Parkerdő területén évente regisztrált 25 millió látogatói nap mintegy fele, évi 10-12 millió látogatás kötődik a fővárosi erdőterületekhez.

(Pilisi Parkerdő Zrt.)

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: