Autósok: nagyobb figyelemmel a vörös mókusok védelméért!

Az európai vörös mókus (Sciurus vulgaris) Magyarországon védett faj. Szinte minden erdőtípusban előfordul, és kedveli a városi parkokat, kerteket is. A fákon él, a magasban épít faágakból fészkeket, melyekben pihennek, alszanak és ezekben hozzák világra utódaikat is. Nappal aktív rágcsáló, így könnyű megfigyelni az egyik fáról a másikra ugráló egyedeket.

Érdekesség, hogy a korábban Európában szinte mindenhol elterjedt vörös mókusokat Nyugat-Európa több országából (pl.: Angliában, Skóciában már csak elvétve található néhány kis populáció) már szinte teljes mértékben kiszorította a nálánál nagyobb és agresszívabb viselkedésű keleti szürkemókus (Sciurus carolinensis). Fontos tehát, hogy vigyázzunk ezekre a kedves kis rágcsálókra!

“A Saághy parkban szerencsére zavarás nélkül élhetnek a vörös mókusok. Veszélyt egyedül az autók jelenthetnek, melyek az utcára kiszaladgáló egyedeket üthetik el. Kérjük a Saághy István utcában autózókat, hogy körültekintően haladjanak végig az utcán, figyeljenek ők is a mókusokra” – hívja fel a figyelmet a Szombathelyi Erészeti Zrt.

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: