Megjelent az első tojás a gemenci fekete gólya fészekben

A gemenci bekamerázott fészekbe március elején új gólyapár költözött. Egyre valószínűbb, hogy idén a Tóbiás és Sára párosát váltó madarak mindennapjait fogják megfigyelni az érdeklődők, akik ma reggel első tojás megjelenésére ébredtek. A Gemenc Zrt. finanszírozásával a Duna-Dráva Nemzeti Park, valamint a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület együttműködésével jött létre az immár hatodik éve működő tudományos kutatás.

Az új feketególya-pár megjelenésével lehetőség nyílik arra, hogy az eddigi adatokat, amelyeket Tóbiás és Sára megfigyelésekor regisztráltak a kutatók, most összehasonlítsák az új gólyapár szokásaival. A hasonlóságok és a különbözőségek feltárása pedig olyan kutatási eredményeket szolgáltathat, amelyek lehetőséget adnak ezen fokozottan védett madarak rejtett életmódjának jobb megismerésére, így segítve a faj fennmaradását, az állomány gyarapodását.

Sára és Tóbiás általában 4 tojást rakott, de csak a kamerák beüzemelése előtti évben, 2012-ben repült ki 4 fióka a fészekből. A 2012. és 2018. közötti 7 évben összesen 17 fiatal madár hagyta el a fészket július végén, augusztus elején.

(Gemenc Zrt.)

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: