Eltűnik az európai vadmacska a gemenci erdőkből?

A Duna alsó szakaszát képző Gemenc vadmacska populációja eltűnőben van. Elterjedése az elmúlt évtizedekben keletre tolódott, a Dunántúl jelentős részéről eltűnt – írja a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság.

Már nincs tiszta vonalú európai vadmacska a Gemencben?

Az ártéri terület vonzáskörzetében és pufferzónájában az ember által épített környezet területnagysága megnövekedett. Az épített környezetben élő házi macskák egyre nagyobb számban fordulnak elő Gemencben is. A Gemenc Zrt. dolgozóinak beszámolója alapján, a gemenci ártéri területet átszelő 55-ös főúton, valamint a vasút mentén történt elütések következtében elmondható, hogy az ártéri területen élő vadmacskalétszám drasztikusan csökkent. A főúton történő elgázolások azt mutatják, hogy egyre több a házi macskával történő összepárzás, és félő, hogy már tiszta vonalú európai vadmacska nem fordul elő Gemencben.

Felmérik az állományt

“A 2018. őszén indult felmérés célja, hogy információt kapjunk a Gemencben élő macskafélék jellegéről, számáról, a tényleges tiszta vonalú európai vadmacska pontos élőhely-viszonyairól és a populációjának létszámáról. A felmérés során 2019. januárjától élve fogó csapdákkal is sikerrel próbálkozunk” – olvasható a nemzeti park közleményében. 

Ebből kiderül az is, hogy a csapdák használata a genetikai vizsgálatok miatt szükségszerű, hogy szőrmintákat és esetlegesen ürülékmintákat gyűjthessenek.

Eddig két alkalommal sikerült ismert előfordulási helyeiken vadmacskát befogni, és mintát venni. Azonban a tényleges genetikailag tiszta faj jelenlétét csak a vizsgálatok után tudják meg biztosra a szakemberek. A genetikai vizsgálatokat a Kaposvári Egyetem végzi majd.

Az élve befogott példányokról méreteket vesznek, mint testtömeg, testhossz, farokhossz. Ez meglehetősen nehéz feladat a vadságuk miatt – és éppen ebből kifolyólag – fogva tartásukat a fellépő stressz miatt a minimálisra (max. fél óra.) kell csökkenteni.

A szakemberek reményei szerint közel 20 év után újra sikerül majd erről a kisragadozóról és előfordulási helyeikről Gemencben egy megbízható adatbázist készíteni.

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: