Összefogás a madármérgezések megelőzéséért

Együttműködési megállapodást kötött a védett és fokozottan védett madarakat veszélyeztető illegális mérgezések visszaszorítása érdekében az Agrárminisztérium, az Országos Rendőr-főkapitányság és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület.

A dokumentumot Rácz András környezetügyért felelős államtitkár, Balogh János országos rendőrfőkapitány és Halmos Gergő igazgató írta alá.

A környezetügyért felelős államtitkár az együttműködési megállapodás megkötése előtt arra hívta fel a figyelmet, hogy az ezredfordulón sajnálatos módon gyakorlattá vált a ragadozó madarak rendszeres mérgezése. 2012-től kezdődően 654 elpusztult példányt sikerült felderíteni, amiből 521 védett állat volt. Rácz András hangsúlyozta: a mérgezésekhez általában olyan karbofurán tartalmú növényvédő-szereket használnak, melyeket 2008-ban betiltottak, így már a tartásuk is méreggel való visszaélésnek minősül. Az államtitkár arra is felhívta a figyelmet, hogy 2012-ben a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület kezdeményezésére, indult a Helicon Life projekt Magyarországon, melynek keretében került sor az első méreg és tetemkereső kutyák kiképzésére hazánkban. A program természetvédelmi eredményeinek és a kiváló partnerségi együttműködésnek köszönhetően elnyerte az Európai Bizottság természetvédelmi díját.

Rácz András hozzátette: a projektekben történő közös munkán túl a ragadozó madarak védelmében szükség van a minisztérium, a civilek és a rendvédelmi szervezetek rendszeres együttműködésére. Ezt célozza a megállapodás aláírása.

Az országos rendőrfőkapitány az eseményen arról beszélt, hogy 2012-2017 között a nagytestű ragadozó madarak fele pusztult el illegális mérgezés következtében. Balogh János rendőr vezérőrnagy kiemelte: az ország szinte teljes területén előfordulnak ilyen veszélyes cselekmények, ezért széles körben ki kell terjeszteni a megelőző tevékenységet, amit azonban a rendőrség egyedül nem tud elvégezni.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület igazgatója szerint a madarak megmérgezésének veszélyeire az egész társadalom figyelmét fel kell hívni. Halmos Gergő felidézte: a parlagi sas pusztulása miatt korábban már külön munkacsoport alakult, a madarakat pedig műholdas jeladóval kezdték el követni. Az igazgató jelentős eredménynek tartja, hogy a 2010-es évek elejétől a mérgezetten megtalált parlagi sasok száma folyamatosan csökken.

(Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság)

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: