Ismét túrát szerveznek Erőss Zsolt emlékére

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság 2019. január 26-án tizedik alkalommal szervezi meg a „Transzbükki átkelés” elnevezésű, 20 km-es terepi tanulmányútját, Szilvásvárad és Felsőtárkány között átszelve a Bükk hegységet. Hagyományos, egész napos szakvezetéses túrán szabadon nem látogatható, fokozottan védett területeket is útba ejtenek a résztvevők, ahol természetvédelmi szakemberek mutatják be a Bükki Nemzeti Park természeti és kulturális értékeit, a természetvédelmi kezelési tevékenység műhelytitkait.

A túra során a Szalajka-völgyből az Istállós-kő-lápán kapaszkodunk fel a Bükk-fennsíkra, ahol útba ejtjük a Kopasz-rétet (frissítőpont teával, kávéval, zsíros kenyérrel), Almád-töbröt, Őr-kőt. Az Oltár-kőn megnézzünk hazánk egyetlen álló megalitikus kősztéléjét (őskori menhírjét?), majd leereszkedünk a Gyetra-völgybe. A második frissítőpont az Esztáz-kőnél lesz, ahol a barlangba is betekintünk.

18.00 órára érkezünk meg a BNPI Nyugati Kapu Látogatóközpontjába, ahol az Erőss Zsolt tiszteletére állított kopjafánál megemlékezést tartunk a neves hegymászóról, aki társával, Kiss Péterrel a Himalájában a Kancsendzönga megmászása közben életét vesztette.

Zsolt 2013-ban a transzbükki átkelés tiszteletbeli túravezetője volt.

A megemlékezést követően az „átkelőket” meleg vacsorával és finom italokkal fogadják az erdei iskolában.

A rendezvény időpontja: 2019. január 26. (szombat) 8.30-tól 20.00-ig

Találkozó: 2019. január 26 -án (szombaton) Szilvásváradon, a Szalajka-völgy bejáratában, 8.30-kor. (Az egri buszpályaudvarról 7.30 -kor indul helyközi járat Szilvásváradra. Felsőtárkányból Egerbe a 21 órakor induló utolsó busszal lehet visszajutni.)

Az átkelés során nem csak jelzett turistaúton, hanem nehéz, extrém terepen (meredek sziklás, kőgörgeteges hegyoldalakon) is közlekedünk, ezért jó erőnlét és megfelelő túraöltözet szükséges! A barlanglátogatáshoz fejlámpás védősisakot biztosítanak a szervezők.

Részvételi díj: 3500 Ft/fő

Jelentkezés: A részvételi díj befizetésével, a lentebb látható online regisztrációs felület segítségével, egyénileg. A résztvevők nevét/neveit kérjük a megjegyzés rovatba beírni. Létszámkorlát: 50 fő.

Lemondás: Írásban, a kozmaa@bnpi.hu e-mail címre küldött levélben. A részvételi díjat lemondás esetén legkésőbb január 20-ig tudják visszatéríteni.

A túra nyomvonala a korábbi években:

További információ:

Bükki Nemzeti Park Igazgatóság
www.bnpi.hu
tel.: 36/ 411-581 /216 -os mellék
e-mail: oktatas@bnpi.hu

 

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: