Gólyafészkek karbantartása a Bükki Nemzeti Park területén

A Bükki Nemzeti Park Igazgatósága működési területének főleg síkvidéki részein nagyszámban költ a mindenki számára jól ismert, és kedvelt fehér gólya (Ciconia ciconia). A faj leggyakrabban kisfeszültségű elektromos hálózat oszlopain költ, ezért védelmük az elektromos hálózatot fenntartó szolgáltatók nélkül nem képzelhető el.

(Kép forrása: nyirka.hu)

A több mázsásra nőtt fészkek balesetveszélyesek

A gólyák elvonulásával nem ér véget a gyakorlati védelmük, mert ebben az időszakban történik meg a vezetékekre épült fészek fészektartó állványokra történő felhelyezése, és az évek alatt nagyméretűvé vált fészkek levékonyítása. Ezek fontosak, hogy a madarakat megvédjük az áramütésektől, és így a zavartalan áramszolgáltatás is biztosítható. A túl nagyméretűre, több mázsásra nőtt fészkek pedig balesetveszélyesek lehetnek, ezért azokat le kell vékonyítani.

Ennek érdekében igazgatóság több tucat gólyafészektartót gyártat le évente és helyez ki az áramszolgáltató szakembereivel közösen, valamint részt veszünk a fészkek levékonyításban is. Legutóbb ilyen jellegű munkálatokat végeztek az egyetlen egri gólyafészeknél, mely az évek alatt jelentős méretűvé nőtt. Nemrég fészektartót helyeztek ki Bükkszéken is egy, a vezetékre épült fészek alá. A közeljövőben több beavatkozást is terveznek a Hevesi Síkon, a Borsodi Mezőségben, Kesznyétenen, Nógrád megyében, valamint a Bükk és a Mátra környéki településeken az áramszolgáltatóval közösen.

A faj védelme nem csak a fészkelőhelyek megőrzését kell, hogy jelentse, mert hasonlóan fontos a települések határában található táplálkozó területek megőrzése, megfelelő kezelése és fenntartása. Legfontosabb táplálkozóterületei a nedves rétek, kaszálók és a különböző típusú vizes élőhelyek. Ezek megőrzése, és fenntartása elképzelhetetlen a helyi lakosság és gazdálkodók közreműködése, odafigyelése nélkül. Ha ezek megőrzésére nem fordítunk kellő figyelmet a jövőben, akkor több településen csak üres fészektartókat, fészkeket találhatunk majd.

(BNPI)

 

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: