Téli álomra készülnek az állatok

Hazánkban is sok olyan állatfaj él, melyek télen elbújnak, bevackolják magukat és mély álomba merülnek. Néhányan közülük időnként felkelnek táplálkozni, mások csak a tavaszi napsütés hatására jönnek majd elő.

(Fotó: Varga Balázs, nyirka.hu)

A téli álom a mérsékelt és a hideg égövi állatokra jellemző, a trópusi állatok télen sem alszanak. A hibernáció oka elsősorban nem a hideg, hanem a táplálékhiány. A madarak ezt a problémát úgy oldják meg, hogy elvonulnak délebbre, olyan helyekre, ahol találnak eleséget. A rovarok, hüllők, kétéltűek és azok az emlősök, amelyeknek tápláléka télen nem biztosított, más megoldást keresnek:

álomba merülnek. 

A téli álomra a fajok különböző módokon készülnek fel. Az ürgék, a sünök és a pelék például a hideg beállta előtt nagyon intenzíven táplálkoznak, ezzel masszív zsírréteget szednek fel, amelyet tavaszig szépen elégetnek. Ők tehát egész télen nem kelnek fel. A mókusok hibernációja viszont nem olyan mély, ők néhányszor felébrednek, hogy táplálékot vegyenek magukhoz. 

A rovarok teljesen üres gyomorral vészelik át a telet, nekik ugyanis nincs szükségük táplálékra, mivel teljesen lecsökkentik életfunkcióikat. A kétéltűek és a hüllők hidegvérű állatok, tehát testhőmérsékletük a környezetüktől függ. Éppen ezért ők olyan helyet keresnek, amely biztosan nem fagy majd át. A teknősök például befúrják magukat a mocsárba, ahol csak kevés oxigént vesznek magukhoz és átalusszák a telet. Ősszel ők is sokat esznek, zsírréteget raktároznak télire. Hasonlóan cselekednek a kígyók és a siklók is. 

A Körös-Maros Nemzeti Parkban élő állatok közül elsőként a denevérek szenderülnek téli álomba. Már október elején csoportokba verődnek, s a hónap közepén aludni térnek, mert addigra a táplálékul szolgáló repülő rovarok is eltűnnek. A denevérek csoportosan, egymást melegítve vészelik át a hideg évszakot, s csak tavasszal kelnek fel. Október közepén nyugovóra térnek a hüllők és a kétéltűek, amelyek napfény nélkül nem tudnak meglenni. Az emlősök közül legkorábban az ürgék augusztus közepétől, a mogyorós pelék október végén, a keleti sünök november elején hajtják álomra fejüket. Végül november végén a vörös mókusok is téli álomba szenderülnek, de őket még láthatjuk néhányszor, mert időnként felkelnek táplálkozni.

(Körös-Maros Nemzeti Park)

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: