Egyre több erdészeti út nyílik meg a kerékpárosok előtt

Az Agrárminisztérium arra törekszik, hogy az állami erdőgazdaságok egyre több utat nyithassanak meg a kerékpáros turizmus előtt – hangsúlyozta a minisztérium földügyekért felelős államtitkára.

MTI Fotó: Varga György

Bitay Márton Őrs a Zala megyei Szentpéterföldén, a Zalaerdő Zrt. 12 kilométer hosszú, Szentpéterfölde és Pusztamagyaród között felújított, kerékpározhatóvá tett útjának avatásán arról beszélt, hogy az állami erdőgazdaságok az elmúlt években csaknem 20 milliárd forintot fordítottak közjóléti beruházásokra.

A látogatottsági adatok mutatják, hogy milyen nagy az igény a kilátókra, kisvasutakra, tanösvényekre vagy erdei iskolákra, és ugyanúgy igény lenne az állami erdészetek úthálózatának megnyitására a kerékpáros turizmus számára – mondta.

MTI Fotó: Varga György

Cseresnyés Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára, a térségi Mura Nemzeti Program miniszteri biztosa azt hangsúlyozta, hogy a kormányzat, a Zalaerdő Zrt. és az itt élők összefogásának példája az erdészeti út megnyitása. A térségnek ugyanis – a Mura-program egyik céljának megfelelően – éppen a kerékpáros turizmus adhat kitörési lehetőséget.

Az államtitkár emlékeztetett arra is, hogy 2010 óta több mint 3000 kilométernyi út újult meg Magyarországon. Csak idén 160 milliárd forintos beruházással 1200 kilométernyi út rendbetétele kezdődött el vagy indul hamarosan, a Magyar falu program keretében pedig további jelentős összeget szánnak a 4 és 5 számjegyű mellékutak felújítására.

Rosta Gyula, a Zalaerdő Zrt. vezérigazgatója a 12 kilométeres erdészeti útról elmondta: a Mura-program keretében elvégzett felújítása mintegy 300 millió forintba került. Ez a beruházás csatlakozik az erdei kisvasút jövő évre tervezett felújításához, amelynek révén újabb 8 kilométernyi vasútvonal nyílik meg, 40 kilométerre bővítve ezzel a közforgalmú hálózatot.

(MTI)

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: