A Mecsek őskori leleteit mutatják be a pécsi állatkertben

Különleges, új kiállítással gazdagodott a napokban a Pécsi Állatkert: a közvetlenül a bejárat után, az aulában helyett kapott új bemutatóban a Mecsek egykori élővilágát ismerhetik meg látogatók.

A kiállításban a Janus Pannonius Múzeumban és az ország más múzeumaiban elhelyezett, illetve magángyűjtőknél fellelhető (kölcsönzött, vásárolt vagy másolt) műtárgyakkal ismerkedhetnek meg a látogatók. Az őslénytani bemutató remekül kiegészíti az állatkerti látogatást, hiszen az itt kiállított, ősi állatok közül többnek is találkozhatunk ma élő leszármazottjaival az állatkertben, így mindenképpen érdemes felkeresni az állatkerti látogatás elején vagy végén.

A kiállítás több földtörténeti koron is átível, több fontosabb élőlénycsoportot is bemutatva. A éátogatóink egyebek mellett megismerkedhetnek a Jura időszaki tenger élővilágával: a kora Jura időszakban a tengerek aljzatán oxigénmentes (ún. anoxikus) környezetben képződtek a Mecsekben is fellelhető fekete palás kőzetek. Az egyik legfontosabb ősmaradvány ebből az időszakból a földtörténeti középkor meszes vázat építő lábesfejűinek (ammonites) a vázai, melyek a mezozoikum egyik legsikeresebb állatcsoportját alkották.

Ősállatok a Mecsekből

A danitzpusztai bányából, valamint az M6-os út építése során Kozármisleny határából nagy fajgazdagságú leletegyüttes került elő. Ezen kívül a terület vonzáskörzetében ismertek olyan világhírű lelőhelyek, mint a Beremendi hasadékok, vagy a Villányi hegység barlangjainak anyaga. Ezen lelőhelyek anyagai alapján mutatják be az elmúlt 8 millió év kihalt, nagy testű emlős ragadozóinak maradványait, többek között látható a barlangi medve, a barlangi hiéna és a kardfogú macska kövületei. A ragadozó mellett a nagy testű növényevők csontjait is bemutatják, pl. a gyapjas orrszarvú, a sztyeppi bölény, az őstulok és az ősló maradványai. Érdekesség a miocéntől a plesztiocénig a területen élt ormányosok kövületeinek bemutatója, ahol többek között a kapafogú őselefánt, a masztodon és a mamutok fogait, agyarait és végtagcsontjait láthatjuk.

Az “Ősállatok a Mecsekből” nevet viselő őslénykiállítás az EFOP-3.3.6-17-2017-00011 “Mecseki természettudományi élményközpont fejlesztése” elnevezésű pályázat keretein belül került megvalósításra.

(Pécsi Állatkert)

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: