Csodálatos! Lila virágok borítják be a Kígyósi-pusztát

A Körös-Maros Nemzeti Park pusztáin egyre inkább a lila szín válik uralkodóvá – ez is azt jelzi, hogy közeledik az ősz.

Fotó: Körös-Maros Nemzeti Park

Nyár végén, amikor a virágzó növények többsége már elhervad a tűző napsütéstől és az aszálytól, olyan növények jutnak előnyhöz, amelyek speciális módon tudnak védekezni ezen környezeti hatásokkal szemben. A Körös-Maros Nemzeti Park szikes pusztáin, így a Kígyósi-pusztán is, ilyenkor jelenik meg a só- és szárazságtűrő, húsos levelű magyar sóvirág lila virágzata.

E növény levelei a talajszintre simulnak, csak a fél méternél is magasabbra növő, virágzatot tartó hajtásai emelkednek ki. A növény tömeges előfordulása esetén valóságos lila szőnyegként borítja be a pusztát. A magyar sóvirág nem védett növény, de természetvédelmi területen, mint minden más növényt, úgy ezt sem szabad leszedni. 

MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Később, amikor már a sóvirág sem bírja tovább a szárazságot, akkor a különböző őszirózsafajok tömeges virágzása kezdődik. A Kígyósi-pusztán az őszirózsák közül a legnagyobb mennyiségben a réti őszirózsa virít, amely elérheti az 50-70 cm-es magasságot is. A kaszált, illetve legeltetett gyepeken mindössze 10-20 cm-re megnövő és csokrosan virító növény szinte olyan, mintha egy virágos kertben járnánk. Társa, a kisebb termetű sziki őszirózsa a szikes pusztákon, de jóval kisebb tőszámban. A legritkább és legérdekesebb őszirózsafaj azonban a sárga virágú aranyfürt. Ezt a gyönyörű növényt a Kígyósi-tanösvény mellett sétálva is megcsodálhatják a látogatók. Az említett három őszirózsafaj azonos időszakban nyílik.

(Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság)

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: