Sérült denevért mentettek Kecskeméten

Egy kis korai denevért mentett meg a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság munkatársa a napokban Kecskemét belvárosában. A bejelentés szerint az állat napok óta egy épület kapuja mellett feküdt.

“A helyszínre érkező kollégánk ránézésre nem látott sérülést az állaton, de azért mégsem tartotta normálisnak, hogy két napja egyedül, jól látható helyen tartózkodik. A biztonság kedvéért begyűjtötte, és mint kiderült, igen jól is tette, mert az alaposabb vizsgálatnál két sérülést is talált a szárnyán, azért nem tudott elrepülni” – olvasható a nemzeti park honlapján.

A denevér először is energiát adó szőlőcukros vizet kapott, majd egy denevér-specialistához vitték.

“Ezúton is felhívjuk a figyelmet, aki denevért talál szokatlan helyen (tehát nem a társaival együtt nappal valamilyen védett, sötét résbe húzódva), és fél napig sem mozdul onnan, érdemes szólni természetvédelmi szakembernek: az illetékes nemzeti park igazgatóságnak, a helyi vadaskertnek vagy állatkertnek, vagy a Magyar Madártani Egyesületnek” – áll a közleményben.


Ha a denevér olyan helyen van, ahol veszélyben lehet, például forgalmas utcán a földön, vagy ahol macska, kutya elérheti, akkor a szakember érkezéséig helyezzük őt kartondobozba. Semmiképpen se nyúljunk hozzá puszta kézzel, csakis vastag kesztyűben! A harapása fájdalmas, és egész biztos védekezni fog. 

A denevérek ártalmatlan, igen hasznos, a szúnyogokat szorgalmasan tizedelő állatok, örüljünk, ha élnek a környezetünkben. 

(Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság)

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: