Újra látogatható a lillafüredi Anna-barlang

2018 Pünkösdjén a Függőkertekben történt egy csőtörés, ami miatt rövid idő alatt hatalmas mennyiségű víz zúdult be a barlangba. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság kollégái azonnal igyekeztek a problémát kezelni, azonban a mésztufa szerkezete miatt több héten keresztül folyamatosan folyt a víz fentről, illetve a barlangjáratokban. Emiatt csúszóssá vált a járófelület, s az elektromos hálózat is potenciális veszélyt jelentett a látogatókra. Az alábbi fotó ekkor készült.

Az Anna-barlang mésztufa barlang, az egész világon csak hat hozzá hasonló látogatható. 1951-ben védetté, majd 1982-ben fokozottan védetté nyilvánították. Az állagmegóvási munkálatokat és a biztonsági ellenőrzéseket ennek tudatában végezték munkatársaink.

Az elmúlt két hétben a veszélytényezőket sikerült annyira megszüntetni, hogy a barlang újra látogatható legyen. Egyetlen terem maradt, ahol a talaj továbbra is csúszós, itt gumi járólapot helyeztek el, s a kollégák napi szinten ellenőrizték a barlang állapotát.

“Nagy örömmel tapasztaltuk, hogy ebben az évben igencsak megnőtt a barlanglátogatások száma Lillafüreden, az év első felében rekord mennyiségű vendég kereste fel a két barlangot – a Szent István-barlang forgalma pl. 33%-kal nőtt a tavalyi év első feléhez képest, de az Anna-barlang forgalma is 13%-kal nőtt május végéig 2017 első öt hónapjához képest. Ezért is vezettük be az online foglalás lehetőségét, amely 2018. július 15-től az Anna-barlang iránt érdeklődők számára is elérhető lesz” – olvasható az igazgatóság honlapján.

(Bükki Nemzeti Park Igazgatóság)

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: