Idén rekordszámú szalakóta költ Cserebökényben

A Körös-Maros Nemzeti Park cserebökényi részterületén kedvezőek a feltételek a szalakóták számára. Idén rekordszámban költöttek a térségben.

A költőhelyként szolgáló öreg, odvas fák csökkenő mennyiségét mesterséges odúk kihelyezésével pótolták az elmúlt évtized során a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság szakemberei. A költőállomány erősödését követve növelték az odúk számát.

2018-ban már 200 költőláda várta a dél-afrikai telelőhelyről április közepén visszatérő szalakótákat. Megérkezésüket követően egyből foglalták a költőhelyeket, násztevékenységet folytattak, majd május közepétől tojásrakásba kezdtek. 

A szakemberek június végén átfogóan ellenőrizték a költő szalakótákat: a 200 odúból 152-ben szalakótaköltést találtak. A fészekaljak a szokásosnál egyöntetűbbek voltak: jellemzően 4-5 példány azonos fejlettségű, tollas fióka volt az odúkban, de tíz helyen 6 fiókás fészek is előfordult.

Közel 100 odúból július elejéig kirepültek a fiókák. A korábbi években június végén még lényegesen több tojásos fészekalj volt, tehát jobban széthúzódott a költési időszak. 2018-ban a június végén történt ellenőrzéskor tojásos fészek 2 odúban volt, párnapos fiókát is csak 4 helyen találtak. Az odúk ellenőrzése során 2 odúban vörös vércse, 1 helyen kék vércse, 8 helyen kuvik, 6 odúban pedig mezei veréb költött. Természetes odúban eddig 9 pár költését találtak meg a szakemberek.

(Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság, Fotó: Őze Péter)

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: