Fekete gólyákat gyűrűztek a Pilisi Parkerdőben

Folytatódik a Pilisi Parkerdő Zrt. és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság sikeres együttműködése a fokozottan védett madárfajok megtelepedésének segítésére. A program keretében június végén, Pilismaróton és Esztergomban összesen hat fekete gólya fiókát gyűrűztek meg a szakemberek. A pilisi élőhelyek gazdagságának, és a közös természetvédelmi munka eredményességének újabb bizonyítéka az erdőben fészkelő fekete gólyák sikeres utódnevelése.


2018-ban már két fekete gólya pár költötte ki eredményesen fiókáit a Pilisi Parkerdő Zrt. Pilismaróti Erdészetének területén. A fészkek az Esztergomhoz, illetve Pilismaróthoz közeli erdőterületen találhatók. A fokozottan védett madárfaj elterjedését szemmel láthatóan segítik a Pilisi Parkerdő Zrt. hosszú távú élőhelyfejlesztési programjai, mint például a vizes élőhelyek védelme. A program keretében az erdészek mesterséges és természetes kistavak, vízfolyások karbantartását, helyreállítását végezték el az utóbbi években. A néhány tíz négyzetméter nagyságú vízfelületek a helyi kétéltű- és hüllőfauna fontos szaporodóhelyét jelentik, így a fekete gólya számára elegendő táplálék áll rendelkezésre a térségben. A táplálékbőség mellett szükség volt a biztonságos fészkelő helyek fenntartására, ezért a két szervezet irányításával műfészket, valamint megfelelő védelmi zónákat alakítottak ki és ezek folyamatos védelmével biztosították a költéskor szükséges nyugalmat a madarak számára. A munka meghozta gyümölcsét, hiszen a két fészkelő párnak már három-három, azaz összesen hat fiókája kelt ki az idei nyár elején.

A további nyomonkövetés, és a természetvédelmi munka szempontjából kiemelten fontos információszerzés érdekében a fiókákat a fészek elhagyása előtti időszakban, június utolsó napjaiban meggyűrűzték a szakemberek. Hasonlóan a szintén fokozottan védett rétisas fiókák egy hónappal korábbi megjelöléséhez, a mostani munka is különösen nehéz volt a nagy, 10-15 méteres magasságban lévő fészkekben. A gyűrűzés során az egyik szülőt is sikerült lencsevégre kapni. Mivel a madarak nem a szaglásuk alapján azonosítják fiókáikat, a gyűrűzés nem jelent kockázatot a fiókák további nevelése szempontjából, a szülők már vissza is tértek a fészekre, és tovább etették a már most közel 1 méteres szárnyfesztávolságú kicsinyeket. A fiatal madarak várhatóan július folyamán hagyják el a fészket, és kezdenek el önállóan táplálkozni.

A Pilisi Parkerdő Zrt. és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság a rétisas és a fekete gólya védelme mellett a vándorsólymoknál is tervezi a közös program folytatását. Sajnálatos, hogy május elején a Pilisben kifosztottak egy vándorsólyom fészket. A két szervezet vizsgálja, hogy milyen módszerekkel (például további kamerák kihelyezésével, fokozottabb közös terepi ellenőrzésekkel) lehetne hatékonyabbá tenni a ritka ragadozó madarak fészkeinek védelmét.

(Pilisi Parkerdő Zrt., fotó: parkerdo.hu)

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: