Villanypásztorral védik a ritka növényt a Kőszegi-hegységben

A Kőszegi-hegység a hűvös, csapadékos klímájának köszönhetően számos hegyvidéki faj számára nyújt menedéket. Közöttük olyan ritkaságok is szerepelnek, mint a fokozottan védett széleslevelű harangvirág, amely lila pártájú virágaival nyár derekán örvendeztet meg bennünket.

“A mi Hármashatár-hegyünkön kívül Magyarországon csupán egyetlen helyen fordul elő, a Bükkben. Világviszonylatban nem, ám hazánkban aktuálisan veszélyeztetett, egyetlen példány természetvédelmi értéke 100 ezer forint” – olvasható az  Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság közleményében.

Nem csoda hát, hogy az igazgatóság igyekszik megőrizni az élőhelyét jelentő szurdokerdőt, és szaporodásra bírni sérülékeny állományát. A feladat nem egyszerű, tekintve hogy számos összetevőn múlik a siker. Nehezítő tényező, hogy a faj különösen érzékeny a klímaváltozásra, egyedszámát, virágzását erősen befolyásolja az előző évi csapadékmennyiség. E globális körülményen túl szerencsére vannak helyi szinten megoldható problémák is. Természetvédelmi szakemberek már évtizedekkel ezelőtt figyelték az állományt, és napjainkban is folyamatosan nyomon követik a változásokat.

Az ezredfordulót követően annak ellenére, hogy a növény élőhelyét egy villanypásztor védte a vadak károsításától, lassan, de folyamatosan csökkenő tendenciát mutatott az egyedszám: “Ennek fő okát abban sejtettük, hogy az egyre bezáródó lombkoronaszintű erdő nem enged be kellő mennyiségű napfényt a növények számára. Kíméletes beavatkozás mellett döntöttünk: meggyűrűztünk jó néhány fát, amelyek lassan száradásnak indultak. Pár év múlva a villanypásztort is hatékonyabbá tettük egy felújítás során, és rövid időn belül jó eredményekről számolhattunk be, gyarapodni kezdett a példányszám. A tavalyi évben a százas nagyságrendet is meghaladta az állomány.”

Természetesen a fent említett időszakos beavatkozások mellett szükség van a terület folyamatos karbantartására is. A nemzeti park szakemberei tavasztól őszig rendszeresen javítják a villanypásztort, kaszálják annak környezetét, eltakarítják a nyomvonalra dőlt fákat. Minden évben megszámolják a virágzó és vegetatív példányokat, háromévente pedig monitorozást végznek a Nemzeti Biodiverzitás-monitorozó Rendszer (NBmR) keretében. E felmérések során az egyedek pontos feltérképezése is megtörténik.

(Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság, Fotó: Kóródi Blanka)

erdeiprogramok_header

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: