Döntsd el Te, hogy mi legyen 2019-ben az év madara!

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) 1979-óta választja meg az év madarát. 2019-re három hosszú csőrű „szurka-piszka” faj: a gólyatöcs, a gulipán és a nagy póling közül választhat a lakosság az egyesület honlapján 2018. július 23-ig.

Gólyatöcs

Fekete-fehér színezetű, hosszú lábú, egyenes csőrű partimadár. Kopár, sekély vízborítású helyeken, laza telepeket alkotva és egyesével is költ. Magyarországon rendszeres fészkelő, a költőpárok száma az adott év csapadékviszonyaitól függően 200-1000 pár. Fészke kis talajmélyedés, amibe növényi törmelékeket hord. Védelmének alapját a még meglévő természetes szikes tavak megőrzése és az egykori fészkelőhelyek rehabilitációja jelenti. Vonuló, Afrikában telel. Fokozottan védett, természetvédelmi értéke 250 000 Ft.

Gólyatöcs vagy szép, régies népi nevén széki gólya
(Fotó: Orbán Zoltán)

Gulipán

Felfelé hajló csőrével tűnik ki a partimadarak közül. Eurázsiában és Észak-Afrikában a tengerpartok és a kontinentális sós tavak mentén, a talajon költ. Kisszámú, de rendszeres fészkelő hazánkban a Kiskunsági szikes tavain, de az Alföldön és a Dunántúlon is fészkel. Hazai állománya a csapadékviszonyok függvényében ingadozik, 100-850 párra tehető. Csőre speciális táplálkozásmódjához idomult, a víz színén oldalirányban kaszálva apró rovarokat, rákokat szűr ki a sekély vízből. A hazai állomány fennmaradását a szikesek rekonstrukciója és megfelelő kezelése biztosíthatja. Vonuló, a telet a Mediterráneumban és Afrikában tölti. Fokozottan védett, természetvédelmi értéke 250 000 Ft.

Gulipánok (Fotó: Orbán Zoltán)

Nagy póling

A legnagyobb termetű hazai partimadár, feltűnően hosszú, lefelé hajló csőrrel. Magyarország vizenyős rétjein, turjánvidékein és lápjain szórványosan és csak kis számban költ, fészkelő állománya csak 20-60 párra tehető. Fészkét a vizenyős élőhely szárazabb foltjain, főleg száraz fűből építi. Hosszú és hajlott csőrével képes mélyen az iszapba és a laza talajba nyúlva férgeket és egyéb apró gerinctelen zsákmányállatokat keresgélni. Hazai állományának védelme csak jellegzetes költőhelyeinek, a turjánosoknak megőrzésével biztosítható. Vonuló, Afrikában és Ázsia déli részén telel. Fokozottan védett, természetvédelmi értéke 500 000 Ft.

Nagy póling (Fotó: Szilágyi Attila)

Szavazni ITT lehet>>>

 

(MME)

erdeiprogramok_header

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: