Fakivágás miatt hangyabolyt telepítettek át az Őrségben

“Az ősz folyamán egy őriszentpéteri fakivágási kérelem kapcsán érdekes feladat elé néztünk. A kivágandó lucfenyő tövében, méternél is magasabb hangyaboly emelkedett” – olvasható Márkus Rita beszámolója az Őrségi Nemzeti Park honlapján.

A bolyban élő védett erdei vöröshangyák kis társadalmát így szükségessé vált áttelepíteni, hiszen élőhelyük a fakivágással megszűnt volna. Viszonylag kis távolságon belül kellett megfelelő helyet találni számukra, így esett a választás a parkerdőre.

Lapáttal, talicskával felszerelkezve egy délelőtt átköltöztettük a bolyt. A hangyák ugyan már akkor elkezdték rendbe szedni szállásukat, de az igazi eredményre tavaszig kellett várnunk. Aki most arra jár, és szemügyre veszi a hangyabolyt, láthatja, hogy frissen hordott anyagból építkeznek tovább a lakók, már kb. 40 cm-t magasodott a boly.

Az igazgatóság tervei szerint hamarosan egy kis információs táblát is elhelyeznek majd mellette, ami az erdei vöröshangyák életéről, az erdő életközösségében betöltött szerepükről ad tájékoztatást.

(Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság nyomán)

 

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: