Megnyílt a Holnemvolt Vár a Fővárosi Állatkertben

Megnyílt a Fővárosi Állat- és Növénykert Holnemvolt Vár névre keresztelt játszóparkja, amely péntek óta várja elsősorban a kisgyermekes családokat interaktív mesevárral, állatsimogatóval és számtalan játéklehetőséggel.

MTI Fotó: Balogh Zoltán

“A másfél hektáron működő új közösségi tér a múlt értékeit és a jelen természeti érdekességeit mutatja be elsősorban a felnövekvő nemzedéknek” – emelet ki az új terület csütörtöki megnyitóján Tarlós István, Budapest főpolgármestere.

 

Tarlós István főpolgármester nyolcéves városfejlesztő munkája mellett Persányi Miklós, az állatkert főigazgatójának munkáját is méltatta. “Persányi Miklós neve egy korszakot fémjelez, hiszen az a két évtizedes munka, amelyet a főigazgató elvégzett, az a változás, amely az ő vezetése alatt mind külső megjelenésében, mind belső tartalmában az intézményben végbement, korszakos jelentőségű. Az a megújulás, amit a Holnemvolt Vár elkészülte is jelez, már a 21. század legelső vonalába emeli a Fővárosi Állatkertet” – fogalmazott Gulyás Gergely.

Tarlós István fõpolgármester (b) és Persányi Miklós, a Fõvárosi Állat- és Növénykert fõigazgatója kezet fog, középen Süsü, a sárkány figurája a Fõvárosi Állat- és Növénykert Holnemvolt Vár névre keresztelt játszóparkja Hetedhét Palotájában a megnyitó napján, 2018. május 17-én.  MTI Fotó: Kovács Attila

Az új területen főként a szelídebb állatok vannak jelen, az új állatsimogató, a tengerimalacok városa és számos, nagyrészt háziállatokat, ház körüli jószágokat bemutató létesítmény várja a közönséget. A “Szőrmókosban” az alpakákkal, a karavánszerájnál a kétpúpú tevékkel, a Várkertben kialakított majorságban pedig a magyar tarka marhákkal, a gyimesi racka juhokkal, a mangalica sertésekkel lehet találkozni.

A Nyíhangár övezetében az állatkert lovas hagyományai születnek újjá, a Macskaköves udvarban pedig kézműves programok, egyebek közt agyagozás és pékműhely is várja az érdeklődőket.

A központi építményében, a Hetedhét Palotában a magyar állatmesék világával lehet megismerkedni. Az ötszintes épület 2700 négyzetméterén egy oktató- és játszóház található, amelynek játékai között ismerős állatmesék elevenednek meg, és a játékok Vuk, Mekk Elek, A Nagy Ho-ho-horgász, Pom Pom, Süsü és Dr. Bubó történetei köré szerveződnek, de Csukás István kifejezetten a helyszín számára egy teljesen új mesét is írt Brekk berek címmel.
A játékok mellett a létesítményben az adott mesékhez kapcsolódó állatok is láthatók, az egyes fajokat bemutató ismertető táblák szövegét szintén Csukás István írta. A helyszínhez kapcsolódik a Frakk terem is, amely az ismert meséken keresztül oktatja a gyerekeket a felelős állattartásra.

Az állatkerti játszópark része lesz a még kialakítás alatt lévő Sünispotály, amely az állatkertben zajló mentőmunka új központjaként funkcionál majd; ezen a bázison ismerheti meg a közönség a munka részleteit is.

Kialakításra vár a területen lévő Cápasuli is, amely a Pannon Parkhoz kapcsolódó fejlesztés egyik eleme. A leendő Park központi építményéhez, a biodómhoz ugyanis egy tengeri akvárium is kapcsolódni fog, ahol a közönség különféle cápákat láthat majd. Ehhez azonban szükség van egy cápaneveldére, amely a többihez képest jóval korábban, még ebben az évben elkészül és a Holnemvolt Vár részeként megnyílik a közönség előtt. 

(MTI)

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: