Kiemelkedően népszerűek a Pilisi Parkerdő kilátói

A Dunakanyarra egyedülálló panorámát nyújtó Prédikálószéki-kilátóra egy évvel ezelőtt szerelt látogatottság számlálót a Pilisi Parkerdő Zrt. A számláló adatai szerint ez idő alatt több mint 31 ezer kiránduló fordult meg a kilátóban, hogy még magasabbról tekinthesse meg a Dunakanyar csodáit. Ez az adat, illetve az erdei turizmus és a kilátók kiemelkedő népszerűsége összhangban van az Országos Erdészeti Egyesület által 2017-ben végzett országos reprezentatív erdőismereti közvélemény kutatás eredményeivel is.

Ezt olvastad már?

Megnéztük az új kilátót a Prédikálószéken

2017 májusa óta már több mint 31 ezer kiránduló kereste fel a Prédikálószéki-kilátót, ami azért is különösen szép teljesítmény, mert ez a hegycsúcs a legközelebbi településtől is bő 2 órányi gyalogútra található, autóval nem lehet megközelíteni. A kilátó tetején webkamera és meteorológiai állomás is működik, amelynek képeit és adatait kirándulás előtti tájékozódás céljából, vagy egy-egy látványosabb időjárási helyzetben több százezren követik, a kilátó környékén ezen túl ingyenes Wi-Fi is elérhető.

A ForestVisit látogatottságszámláló adatai szerint az elmúlt egy évben a kirándulók kétharmada hétvégén járt a kilátóban, de mintegy 10 ezren valamelyik hétköznapon kapaszkodtak fel a toronyba. A napi átlagos látogatói szám 86 fő, az egy napon belüli leglátogatottabb időszak pedig 12:00 és 14:00 óra közé tehető. A legtöbben, mintegy 5 ezren idén április hónapban kirándultak a Prédikálószékre, míg a legnagyobb napi létszámot, több mint 700 főt, 2017. október 15-én, egy vasárnapi napon regisztrálták. A legnépszerűbb azonban a szombati nap, a látogatók 36%-a ekkor kereste fel a kilátót, míg 30%-uk a vasárnapot, 6-7%-uk pedig valamelyik hétköznapot választotta a Prédikálószék megmászására.

A főváros környéki erdőket kezelő Pilisi Parkerdőben évente mintegy 25 millió látogatást regisztrálnak, amivel ezek az erdőterületek számítanak az ország lelátogatottabb parkerdeinek. A folyamatosan növekedő látogatószám és a modern természetjárás által támasztott igények a hazai erdők belföldi turisztikai szerepét, s a bennük létrehozott és üzemeltetett közjóléti és turisztikai létesítmények jelentőségét is hangsúlyosabbá teszik. A Pilisi Parkerdő Zrt. az elkövetkező években még közelebb kerül a 21. századi turisztikai szolgáltató erdőgazdálkodó modelljéhez, amely keretei között a teljes erdei természetjáró infrastruktúrája megújul.

A 2018-2020-as időszakban tervezett fejlesztések során – illetve a kiugró népszerűségre és a turisztikai vonzerőre való tekintettel is – három új kilátó épül, de közülük csak egy a Pilisben, méghozzá a Szentendre fölötti Bölcső-hegyen. A másik kettő újabb régiókat és kevéssé ismert kilátásokat tár fel a természetjárók előtt: kilátó épül még a Gödöllői-dombságban, a Szada melletti Margita-hegyen, és a Gerecse keleti peremén található Nagy-Gete hegyen is.

A Prédikálószékre elhelyezett webkamerán kívül pedig még érdemes lehet nyomon követni a pilis-tetői Boldog Özséb-kilátón, a Dobogókő mellett, a budapesti Hármashatár-hegyen, az Esztergom melletti Vaskapun és a visegrádi Nagy-Villámon elhelyezett webkamerákat is. És ha az ottani kamerák képei alapján kedvet kaptunk volna a kirándulásra, ne tétovázzunk a közelgő hosszú hétvégén sem.

Egyúttal nyugodt szívvel ajánlhatjuk mindenkinek a Piliscsabai Természetjáró Egyesület által életre hívott „Pilisi Kilátások” túramozgalmat is, amelynek épp a Pilisi Parkerdőben található legszebb kilátók és kilátások meghódítása a célja.

(Pilisi Parkerdő Zrt.)

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: