Káprázatos fotók készültek a Kiskunság éjszakai égboltjáról

A Kiskunságban még vannak olyan kivételes területek, köztük a Dunatetétlen melletti szikes tó, a Böddi-szék is, ahol a fényszennyezés nem halványítja el az égbolton ragyogó csillagokat. Áprilisban az ilyen területekről már remekül megfigyelhető az éjszakai égboltot átszelő fehér, ködszerű sáv, a Tejút. A csillagos égboltról Bella László készített lélegzetelállító fotókat április 14-én, a Böddi-széken, a Kiskunsági Nemzeti Parkban.

Fotó: Bella László

Hivatalos minősítéssel rendelkező csillagoségbolt-park Magyarországon csak három van, a Zselicben, a Bükki Nemzeti Parkban és a Hortobágyon, de szerencsére ezeken kívül is akad még néhány olyan helyszín, többnyire védett természeti területeken, ahol tiszta időben gyönyörködhetünk a csillagos égbolt látványában.

„Egy ilyen fotózást nagyon komoly tervezés előz meg. Boltívet főleg április-májusban lehet jól fényképezni, azokon az éjszakákon, amikor újhold van. Meg kell nézni előre, hogy mikor jön fel és milyen pozícióban lesz majd látható a csillagsáv. A fotózás előtt egy fényszennyezettségi térképen néztem meg, hogy egyáltalán hol lehet elég sötét az égbolt a Tejút fényképezéséhez, ahol még valamilyen témát bele tudok komponálni a képbe. A Kiskunságban több alkalmas terület is fellelhető, és gémeskút is van, ami a mai napig káprázatos alkotás”

– avatott be a kulisszatitkokba Bella László, hobbi csillagfotós.

Az égbolt fotózásához általában jó, ha van valamilyen földi objektum, amelynek a körvonalai látszódhatnak. A kiskunsági tájra jellemző gémeskutak sok esetben állnak akár csillagfotózásra is alkalmas nyílt területen, úgyhogy a kép készítője ilyen helyszíneket keresett nappali fényben Bankovics Andrással, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság Böddi-széken zajló természetvédelmi programjának vezetőjével. A fotós ilyenkor már kitalálja az egész kompozíciót, hogy éjjel csak a megvalósítással kelljen törődni.

Fotó: Bella László

A Böddi-szék területének nagy részét tavasszal víz borítja, ami az unkák, cankók és godák szempontjából örvendetes, a fotósoknak azonban megnehezíti a dolgát, hiszen csak gumicsizmában lehet a területen közlekedni. A nappal kiválasztott helyszínt éjszaka, sötétben megtalálni már önmagában is kihívás, de egy vizes-mocsaras területen ez még inkább így van.

A fotók éjjel kettőkor készültek, 15 másodperces záridővel. A fotós és a természetvédelmi szakember számára egyaránt meglepetés volt, hogy bár a kijelölt irányban 10 km-en belül nincs lakott település, de a távolabbi községek – Fülöpszállás, Soltszentimre, Izsák, Csengőd, Akasztó, Kiskőrös – fényei sárga foltokként még így is látszódnak a panorámafotó horizontján. E távoli fényektől függetlenül a Böddi-szék feletti égbolt tiszta, így sikerült a milliárdnyi csillag fénye által kirajzolódó, az égbolton teljesen átívelő Tejút megörökítése.

Fotó: Bella László

A fényszennyezés nem csak a csillagfotósok számára probléma

Az urbanizációval járó fényszennyezés természetvédelmi szempontból is komoly probléma. Összezavarja az éjjeli rovarokat és a velük táplálkozó állatfajokat, és megzavarhatja a vonuló madarak tájékozódását is, hisz számukra a csillagok állása fontos információ. Az is előfordulhat, hogy egyes állatfajokat, illetve példányokat a szokatlan éjjeli fény az élőhelyük elhagyására késztet, mert bár maga az élőhely nem változott, a fény miatt már nem érzik biztonságosnak a korábbi területüket.

A Böddi-széken szerencsére ilyen hatás nem tapasztalható. A rendkívül gazdag madárvilággal rendelkező terület nemzetközi jelentőségű vízi- és partimadár-élőhely és madárvonulási útvonal Európában, amely a vizes élőhelyek védelmére létrehozott Ramsari Egyezmény hatálya alá tartozik.

Jelenleg a Kiskunsági Nemzeti Park egyik legnagyobb természetvédelmi programja zajlik itt, melynek során helyreállítják a táj több évtizeddel ezelőtti képét: újraegyesítik a korábban csatornával kettévágott szikes tavat, és legeltetéssel állítják helyre a sekély vízborítású területeket, melyek rengeteg madárnak nyújtanak a csillagos égbolt alatt táplálkozó- és pihenőhelyet nem csak a fészkelési időszakban, de a madárvonulás során is.

(Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság)

 

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: