Ismét medvét észleltek az Aggteleki Nemzeti Parkban

2018 március 31-én a délutáni órákban egy fiatal medvét figyeltek meg kirándulók Jósvafő település közelében. A találkozásról videó is készült.

A fotó csak illusztráció!

Az esetet jelezték az ANPI Természetvédelmi Őrszolgálatának, és az állatról készült videókat illetve fotókat is átadták. A felvételeken kétséget kizáróan azonosítható a fiatal medve, amelyet egyébként a kirándulók kutyája vett észre először, amit ugatással jelzett gazdájának. A találkozó egyébként probléma mentesen zajlott.

2017 szeptemberében volt utoljára nyomokkal igazolt medve megfigyelés az ANP térségében. Akkor egy anyamedve és egy bocs nyomait sikerült megtalálni. Ezt követően több alkalommal kaptak jelzést hogy látták őket a térségben, de ezekben az esetekben egyéb nyomot nem sikerült felfedezni.

Az sem zárható ki hogy a most megfigyelt fiatal medve azonos lehet a tavaly észlelt boccsal. És arra is jó esély van, hogy az anyamedve is a közelben lehett, bár most nem került szem elé.

A hétvégén az ANPI Természetvédelmi Őrszolgálata ellenőrzi az érintett területet annak érdekében hogy megállapítsa hogy egy magányos állatról van-e szó vagy vagy esetleg az anyamedve is a területen van.

A medve megfigyelés miatt azért senki ne halassza el az Aggteleki Nemzeti Parkba tervezett látogatását! Már ahhoz is nagy szerencse kell, hogy egyáltalán szem elé kerüljön!

Annyit érdemes megtenni, hogy átvenni azt a néhány alább felsorol szabályt amit egy medvével történő találkozáskor célszerű betartani.

“Illemtan” medvékhez:

  • Amennyiben medvével találkozik, hátráljon ki lassan azon az úton ahol jött, és kerülje ki minél nagyobb körben.
  • Mindezt tegye csendben, lehetőleg úgy, hogy a medve ne lássa.
  • Amíg a medve nem veszi észre, ne csapjon zajt.
  • Ne zárja el a medve menekülési útvonalát, hagyjon neki helyet.
  • Ha a medve nem észlelte a jelenlétét ne kiabáljon, zajongjon, csapkodjon, mert azt támadásnak veheti a ragadozó.
  • Legyen különösen óvatos, ha a medvével közelről találkozik.
  • Soha ne közelítse meg a medvét, még akkor sem, ha látszólag békés.
  • Ne fordítson hátat az állatnak.
  • Ne fusson el. (A medve 40 km/h sebességgel is tud futni.)
  • Ha a medve észrevette, akkor emelje a kezét lassan a feje felé, és halkan beszéljen, énekeljen, fütyülgessen – hogy a medve emberként tudja azonosítani.
  • Ha a medve észrevette, de nem vesz tudomást a jelenlétéről, nem érdeklődik, akkor lassan hátráljon ki a látóteréből.

A medve jelenlétére az északi országrészben a korábbi évekhez képest egyre több jel utal és várhatóan ez a folyamat nem is fog változni. A Kárpátok stabil medve élőhelyein a védelmi intézkedések következtében nőtt a medvék egyedszáma. Ennek természetes következménye hogy új élőhelyeket keresnek, és a korábban perifériális területeken is tartósan megjelennek.

Az utóbbi időszak rendszeres megfigyelései arra utalnak hogy az Aggteleki Nemzeti Park területe, illetve annak szélesebb térsége is bekerült a medve territóriumok sorába.

Arra nincs bizonyíték hogy folyamatosan itt tartózkodnának, de hogy időről-időre megjelennek az kétségtelen. Az anyamedvék jól tartják a területúket, ami lényegesen kisebb mint a pl. egy fiatal kóborló hím által bejárt terület.

Az eddig rendelkezésre álló adatok alapján anyamedvét boccsal 2008 július 09-én észleltek először az ANP területén, (fotók a nyomokról), majd 2017 szeptemberében, illetve azóta többször is volt jelzés az észlelésről.  A most látott fiatal medve valószínűleg a tavaly megfigyelt bocs.

Az hogy egyedül látták annak legalább három oka lehet… Az egyik hogy az anyával történt valami. A másik hogy elverte maga mellől a kölyköt. ebben az esetben valószínűsíthető hogy egy hím medve is lehet a környéken. A harmadik lehetőség, az hogy a közelben volt, csak nem jelen meg a helyszínen.

(Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság)

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: