Kétszázmilliós beruházás kezdődik a Körös-Maros Nemzeti Parkban

Több mint kétszázmillió forint európai uniós támogatást nyert el a Körös-Maros Nemzeti Park (KMNP), amelyből főként a Békés megyei Biharugra területén kezdenek fejlesztésbe.

Elmondta, a KMNP tartja a nemzeti parkok közül a legtöbb szürke marhát, a teljes állomány mintegy 2500 állatból áll. A Biharugra környékén legeltetett marhákkal 400 hektárnyi gyepterületet tudnak természetes módon karban tartani.

Körülbelül 40 millió forintból 16 hektáron puhafás ligeterdőt alakítanak ki, és 180 hektáron szorítják vissza az invaziós növényfajokat, egyebek mellett az akácot és a zöldjuhart.

A Környezeti és energiahatékonysági operatív programból (Kehop) elnyert összeg legnagyobb részét, mintegy 130 millió forintot az itt lévő vizes élőhely fejlesztésére, csatornák és töltések helyreállítására, vízi műtárgyak építésére fordítják.

A beruházásoknak 2020 november végéig kell megvalósulniuk. A vízjogi- és építési engedélyek már rendelkezésre állnak, zajlik a közbeszerzési eljárás – mondta Tirják László.

Az igazgató kifejtette, a Sebes-Körös Sárrétje különleges természeti terület, nyolcezer hektárnyi védett rész, és emellett Magyarország második legnagyobb, 1800 hektáros halastórendszere is itt található. A területen egyszerre lelhetők fel vízi, erdei és pusztai fajok, a Begécsi és az Ugrai-tavakon jelenleg is mintegy 16 ezer vadliba, vadréce, cankó fészkel, két réti sas pár költ itt, megtalálható a fokozottan védett vidra és a kanalas gémek is élnek itt. A partiumi hegyekből pedig hiúzt is láttak már lejönni ide a szakemberek.

(MTI)

 

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: