Násztáncba kezdtek a túzokkakasok Dévaványai-Ecsegi pusztákon

A Körös-Maros Nemzeti Park Dévaványai-Ecsegi puszták részterületén a havas táj és a csikorgó hideg ellenére a túzokkakasok egy része már érzi a tavaszt és násztáncba kezdett.

Normál tavaszokon március második felében megkezdődik a túzokdürgés. Az ekkorra már nászruhába öltözött kakasok be-bepróbálkoznak a teljes dürgéssel is. Ilyenkor torokzacskójukat is felfújják, ami igazán látványossá teszi a násztáncot járó kakasokat. “Idén a változékony időjárási körülmények mellett március 9-én már teljes dürgést produkált néhány madár, persze csapatban, mert ilyenkor még nem bomlottak szét a kakascsapatok. Az időnként télbe forduló tavaszban az volt a legkülönlegesebb, hogy hóban dürögtek a kakasok” – tájékoztat a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság.

Fotó: KMNP, Széll Antal

Maga a dürgés egy vizuális szignál a tojók felé, ezzel a viselkedéssel jelzi a kakas a párzási hajlandóságát. A rendszeres és állandó dürgési időszak azonban március végétől teljesedik ki igazán, amikor már zöldell a tavaszi puszta és fehér tollgombócokként pózolnak a hagyományos dürgőhelyeken a díszes kakasok. Hamarosan követik őket a tojók is és április második felében már a rendszeres párzások alapozzák meg az idei év sikeres szaporulatát.

Április 1-jén ismét megnyitja kapuit a dévaványai Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpont, ahol szakvezetéses hajnali túzoklesre is lehet jelentkezni (Telefon: (06-30)445-2409, e-mail: rehely@kmnp.hu).

(Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság)

 

Erdei Programok

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: