Sérült rétisason segítettek a vadászok

Makk-pusztán, a Császári Gazdák Vadásztársaság tagjai éppen vadetetésre készültek, amikor két hím rétisas küzdelmére lettek figyelmesek. A harc végén az egyik ragadózó nagyon súlyosan megsérült, így a vadászoknak, illetve a vadőrnek kellett megmentenie.

– A szigorúan védett ragadózó madarak a párzás előtti időszakukat élik, ezért feltételezhetően egy tojóért, vagy a területük védelmében csaptak össze. Ezeknek a ritka ragadozóknak az eszmei értéke az egymillió forintot is meghaladja. A küzdelemnek minden bizonnyal a mi felbukkanásunk vetett véget, ám addigra az egyik sas már annyira megsérült a fején és a szárnyán, hogy nem tudott elrepülni, ezért a közeli patakba menekült. Onnan sikerült kimentenünk Gáspár Ferenc vadőrrel. Hogy a zavarodott, alaposan megtépázott ragadozó madár megnyugodjon, illetve ne védekezhessen önveszélyesen, egy zsákot terítettünk a fejére, majd azonnal a tatai állatkórházba vittük, ahol szakszerűen ellátták a sérüléseit – számolt be a történtekről Szabó Zsolt, a társaság egyik tagja.

A kemma.hu Gáspár Ferenctől megtudta, hogy a kórházból már el is szállították a sast a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai – minden bizonnyal a park által és területén működtetett madármentő-helyre került további megfigyelésre.

(Petrik József, kemma.hu)

Erdei Programok

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: