Előbújtak az első virágok a csáfordi erdőben, de a tőzikés nőnap elmarad

Kidugták fejüket az első tőzikék a csáfordjánosfai erdőben, de a téliesre fordult időjárás miatt vissza is húzódnak az avarba.

– Az első kinyílt példányok már valóban megjelentek, de igazi látványosság majd csak később lesz. Sajnos, az időjárás keresztülhúzta a számításainkat, a vastag hótakaró és a majd ezután érkező olvadás miatt nem tudjuk megtartani a tőzikés nőnapunkat – tájékoztatta a Kisalföldet Németh Albert, Csáfordjánosfa polgármestere.

Az önkormányzat a tavalyi jól sikerült nőnap után idén is szerette volna megtartani a lányok és hölgyek tőzikés túranapját, de a várható áradás miatt ezt nem tudják vállalni.

A tavaszi tőzike apró, fehér, kecsesen bókoló virágaival csodálatos virágszőnyeget képez a Fertő–Hanság Nemzeti Park részeként nyilvántartott és védett csáfordi erdőben. A falu határából tanösvény vezet a tőzikéshez, ahol a tavaszi hóolvadást követően – február végétől akár március végéig – az egész erdő avarszintjét beborítja a fehér virág. A Répce-ártér 1999 óta része a nemzeti parknak, tudni kell, hogy súlyos bírság jár akár egyetlen szál virág letépéséért is.

(Kisalföld)

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: