Télre készülnek a foltos szalamandrák az Őrségben

Enyhe, esős november eleje köszöntött ránk. Az Őrségi Nemzeti Park erdei útjain, idős lombos erdeinkben járva most még lépten-nyomon találkozhatunk ezzel a különleges színű, ritka, veszélyeztetett kétéltűvel, amint gyors léptekkel, kígyózó mozgással próbál egérutat nyerni és elrejtőzni előlünk a lehullott lomblevelek, mohapárnák, fatörzsek alá, kikorhadt tuskók tövébe.

Megindultak, hogy megfelelő téli búvóhelyet találjanak maguknak, ahol átvészelhetik a hosszú, hideg, fagyos időszakot.

A foltos szalamandra természetvédelmi oltalom alatt áll (eszmei értékét 50 000 Ft-ban állapították meg), mert a számukra kedvező élőhelyek, a páradús, zavartalan, főleg idős, elegyes bükk-, tölgyerdők, melyekhez közelében tiszta, szennyezésmentes források, patakok is találhatók, erősen megfogyatkoztak. Szerencsére a nemzeti park megfelelő élőhelyein, főleg esős időszakokban, még találkozhatunk velük. Általában éjjel aktív, de nagyobb esők után nappal is előbújik.

Érdekessége a fajnak, hogy a nősténye elevenszülő, tehát kifejlett lárvákat hoz világra, melyek a tiszta vizű források víztereiben és patakokban fejlődnek, amíg el nem érik a felnőttkort.

Rendkívül hosszú életkor is megélhetnek, megfigyelések alapján 20-30, akár 50 éves kort is elérhetnek.
Élénk sárga-narancsos színe enyhén mérgező bőrére hívja fel a figyelmet. A halántékán lévő fekete pöttyökkel tarkított mirigyekben termelődő váladék szembe vagy szájba jutva nyálkahártya-gyulladást okozhat.

Ha közútjainkon, erdeinkben találkozunk egyedeivel, kerüljük ki őket, adjuk meg nekik az esélyt az élethez.

(Havas Márta – Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság)

erdeiprogramok_header

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: