Magyar diák a legjobbak között – YPEF nemzetközi erdőismereti tanulmányi verseny Sopronban (+KÉPEK)

A Sopronban megrendezett „Young People in European Forests – Fiatalok Európa Erdeiben” erdőismereti nemzetközi tanulmányi versenyen tíz ország, köztük Ausztria, Csehország, Észtország, Lengyelország, Litvánia, Magyarország, Németország, Portugália, Románia és Ukrajna 30 diákja vett részt. A magyar diákok rendkívül jól szerepeltek a rangos eseményen.

ypef_sopron_31

Teljes képgaléria az YPEF döntő soproni díjátadójáról >>>

A versenyen sorsolással kialakított nemzetközi csapatok mérték össze tudásukat az európai erdőkkel kapcsolatos ismereteikből, de emellett az egyes országokból érkező diákok – nemzeti csapatukkal – bemutatták saját országuk erdőgazdálkodásának sajátosságait is. Ebben a versenyszámban egymás munkáját pontozták a versenyzők, és az első helyet végül Magyarország és Németország holtversenyben szerezte meg.

A megmérettetés nemzeti és nemzetközi fordulóból áll, a nemzeti döntő első helyezett csapata szerezhette meg a jogot a döntőben a nemzeti színek képviseletére. Magyarországot 2017-ben a budapesti Baár-Madas Gimnázium diákjai képviselhették.

Uri Benjamin, Balsai Lili, Boldizsár Imre

Uri Benjamin, Balsai Lili, Boldizsár Imre

A verseny során a diákoknak gyakorlati és elméleti tudást egyaránt igénylő feladatokat kellett megoldaniuk, amelyekben az erdőtűz és erdőtűz-megelőzés kiemelt témaként jelent meg. A Sopronban töltött idő azonban nemcsak a versenyzésről, hanem országunk és a város megismeréséről is szólt; a diákok kulturális programokon is részt vettek.

A három napos verseny lezárása, azaz a díjátadó 2017. szeptember 29-én volt a Soproni Egyetemen a LIGNEUM látogatóközpontban. Az eseményen részt vett Ugron Ákos Gábor, a Földművelésügyi Minisztérium állami földekért felelős államtitkárságának helyettes államtitkára, Sopron város képviseletében dr. Farkas Ciprián önkormányzati képviselő, Prof. Dr. Németh Róbert, a Soproni Egyetem tudományos és külügyi rektorhelyettese, Prof. Dr. Lakatos Ferenc, a Soproni Egyetem Erdőmérnöki Karának dékánja, Dr. Jámbor László, a TAEG Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. vezérigazgatója, Kárpáti Béla, a Sopron-Fertőd Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. vezérigazgatója, Reischl Gábor, a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóságának igazgatója, Hoczek László, a Roth Gyula Erdészeti, Faipari Szakképző Iskola és Kollégium igazgatója, Pethő József, az Országos Erdészeti Egyesület egykori elnöke, Magyarország részvételének támogatója, valamint Lomniczi Gergely, az Országos Erdészeti Egyesület főtitkára.

ypef_sopron_1

Ugron Ákos köszöntötte a jelenlévőket, majd kiemelte, hogy Magyarországon az elmúlt 100 évben sikerült a duplájára növelni az erdők területét, amelyre egyrészt a megújuló, környezetbarát faanyag, másrészt a klímaváltozás elleni védekezés végett volt szükség. A klímaváltozás fontos kérdés országunkban, mivel erdeink egy része szélsőséges termőhelyen áll, és az utóbbi időben nálunk is egyre gyakrabban jelennek meg az erdőtüzek. Végül az Országos Erdészeti Egyesületnek mondott köszönetet az esemény megszervezésért.

ypef_sopron_4

Dr. Farkas Ciprián hangsúlyozta: „Nagy öröm és megtiszteltetés, hogy Magyarországon elsőként Sopron adhat helyet egy ilyen neves, nemzetközi eseménynek, amely az európai erdők, az erdőgazdálkodás és az erdők természeti értékeinek ismeretéről szól. A diákok megérthették az erdészet, a természet- és a környezetvédelem fontosságát, ezen kívül nemzetközi kapcsolatokat, barátságokat alakíthattak ki.”. Az önkormányzati képviselő gratulált a diákoknak az eredményes és kitartó munkához, és sok szerencsét kívánt nekik a továbbiakban.

ypef_sopron_5

Kovácsevics Pál, a YPEF nemzetközi versenybizottságának tagja értékelte a versenyt, majd átadták a nemzeti díjakat. Az első helyet Magyarország és Németország szerezte meg holtversenyben, második helyezett Észtország és Románia lett szintén holtversenyben, harmadik helyezett pedig Ausztria csapata.

ypef_sopron_6

A nemzetközi versenyben a legjobban az Arne Sommer (Németország) – Herman Rull (Észtország) – Tetiana Novosolova (Ukrajna) diákokból álló csapat szerepelt, és nyerte meg a 2017. évi, hetedik YPEF versenyt. Az egyik magyar versenyző, Uri Benjámin, ukrán és román versenyzőkkel közös csapatban a harmadik helyen végzett.

ypef_sopron_27

ypef_sopron_30

Orvos lenne a magyar erdőket jól ismerő budapesti diák

Uri Benjamint, a Baár-Madas Gimnázium 12. osztályos tanulóját kérdeztük a versenyen szerzett élményeiről és tapasztalatairól.

Mit jelent számodra az erdő, és hogyan tekintettél rá a verseny előtt és után?
Számomra a feltöltődés és kikapcsolódás helyszínét jelenti, mindig is csodáltam az erdőt. Ez a verseny után sem változott, viszont a készülés által az erdőgazdálkodásra sokkal nagyobb rálátásom lett, mint azelőtt.

Mennyit és hogyan készültetek a versenyre? Hogy sikerült megszereznek ezt a harmadik helyet?
Azt lehet mondani, hogy már több éve készülünk a versenyre. 9. és 10. osztályban is indultunk, de mindkét alkalommal ötödik helyezést értünk el a hazai fordulón, így nem jutottunk el nemzetközi szintre. Aztán 11 évfolyamban sikerült megnyerni a hazai fordulót, így bekerültünk a nemzetközi versenyre. A felkészülés főleg elméleti szinten zajlott a YPEF honlapján található anyagokból, ami a résztvevő országok erdeinek adatait tartalmazza; a gyakorlati részre én otthon készültem. A sikerhez sok kitartás kellett, meg az a tudat, hogy nem szabad feladni!

ypef_sopron_32

Melyik része tetszett legjobban a versenynek?
Nekem a terepi versenyszámok tetszettek legjobban, kellett például fűrészelni, famagasságot becsülni, területmeghatározást végeztünk, koordinátákkal dolgozni, stb. Nagyon sokat tanultam a gyakorlati feladatokból.

Milyennek találtad a szervezést, és a verseny helyszínét, magát Sopront?
A szervezést egy szóval tudnám jellemezni, méghozzá, hogy rugalmas. A helyszínek nagyon tetszettek, ezelőtt még nem jártam Sopronban, így nekem ez is újdonság volt, nagyon szép a várost.

Mik a terveid a jövőben? Megtetszett esetleg a szakma?
Igazából nem ebbe az irányba szeretnék továbbtanulni, az orvosi egyetem a cél.

(Gombási Mónika – Erdeiprogramok.hu; Erdő-Mező Online – www.erdo-mezo.hu)

erdomezolike

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: