Ökoturisztikai célponttá válhat a Péteri-tó

300 millió forintot nyert a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság, hogy visszaalakítsa az egykori szikes tó, a Péteri-tó eredeti mederalakulatát. A már most is gazdag madárvilágnak otthont adó tó a fejlesztéssel szervesen kapcsolódik majd a Tisza-völgyet, mint kiemelt nemzetközi jelentőségű madárvonulási útvonalat kísérő szikes tavak észak-déli irányú láncolatába. Nem beszélve arról, hogy a térség egyik látványos kirándulóhelye lesz. A projekt részleteit 2017. március 30-án sajtótájékoztató keretében ismertették a helyszínen.

Fotó: Kiskunsági Nemzeti Park

Fotó: Kiskunsági Nemzeti Park

A Petőfiszállás, Pálmonostora és Csengele között fekvő egykori szikes tó, és a környékén lévő szikespuszta-maradvány kiemelt jelentőségű természetmegőrzési terület, élővilága is a múlt nagy kiterjedésű szikes pusztáira emlékeztet.

A sajtótájékoztatón Lezsák Sándor, a térség országgyűlési képviselője kiemelte: a Péteri-tó, mint természeti érték büszkesége a Kiskunsági Nemzeti Parknak, és az egész környéknek. Az egykori szikes tó mederalakulatának visszaállítását fejlesztési források bevonásával a Kormány is támogatja.

„Nagy felelőssége lesz Pálmonostora és Petőfiszállás önkormányzatainak, hogy a most megvalósuló tájrehabilitáció adta lehetőséggel éljenek, azt a környék turizmusának fellendítésére hasznosítsák. Fontos feladat, hogy a közösség érdekében megőrizzük a magyar vidéket” – tette hozzá az Országgyűlés alelnöke.

Cseszkó László György, Pálmonostora polgármestere és Szász János, Petőfiszállás polgármestere annál is inkább üdvözölték az élőhely-helyreállítást, hogy a sajtótájékoztatón ők is beszámolhattak egy, a két település által közösen beadott IPA pályázatról, amely sikeres elbírálás esetén a nemzeti park KEHOP projektjéhez kapcsolódva egy új fejlesztési pályára állítaná a Péteri-tavat és környékét.

Fotó: Kiskunsági Nemzeti Park

Fotó: Kiskunsági Nemzeti Park

A „Vándormadarak nyomában” című pályázatból többek közt egy 4 km hosszú tanösvény épülne, melynek egy része látványos módon a nádvilágon haladna keresztül, nyílt vízre néző madármegfigyelővel a közepén. Ezen kívül épülne még egy tóba nyúló madármegfigyelő, a természetfotósok számára pedig profi fotósles is.

Tajti László, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság területkezelési igazgatóhelyettese ismertette, milyen beavatkozásokat tervez a nemzeti park a Péteri-tónál a KEHOP pályázatból.

„Célunk, hogy a lehetőségekhez mérten visszaalakítsuk az egykori szikes tó eredeti mederalakulatát. Az így megújuló vizes élőhely szervesen kapcsolódik majd a Tisza-völgyet, mint kiemelt nemzetközi jelentőségű madárvonulási útvonalat kísérő szikes tavak észak-déli irányú láncolatába, költő-, pihenő- és táplálkozó területet biztosítva számtalan védett fajnak” – mondta az igazgatóhelyettes.

Annak érdekében, hogy újra egységes legyen a tó medre, elbontják az 1. és 2. tó közötti gátat, valamint a Kocsis-rét és a 2. tó közötti töltést. A nádas felületét mintegy 30 hektárral csökkentik majd, a nyílt vízfelületek növelése érdekében. A feltöltő csatornák és a hozzájuk kapcsolódó műtárgyak felújításával megoldják a vízutánpótlást és a vízvisszatartást. Továbbá felszámolnak minden olyan létesítményt, ami az egykor itt folytatott halgazdálkodást szolgálta (zsilipek, épületmaradványok, gátak, ivadéknevelő tavak), ezzel is növelve a terület természetességét.

knpi02

Fotók: Kiskunsági Nemzeti Park

A már meglévő tanösvények és kilátók mellé egy újabb kilátót és egy madármegfigyelő lest is épít a nemzeti park.

„A látványos madárparadicsom a környező településekről, valamint Kiskunfélegyházáról és Kecskemétről is számos érdeklődőt vonz majd a reményeink szerint, hogy egy távcsővel felszerelkezve bepillantsanak az itt nyüzsgő vízi világba – fűzte hozzá Tajti László.

Jelenleg a munkálatok tervezése és előkészítése folyik, a terepi kivitelezés 2018-ban kezdődhet meg.

„A Péteri-tó természetes mederalakulatának helyreállítása”című KEHOP 4.1.0 projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával, a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg.

(Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság)

erdeiprogramok_header

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: