Szürkemarhák, bivalyok téli szállása – Élőhelyfejlesztés Dévaványán

Megkezdődik a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság „Pusztai élőhelyek fejlesztése Dévaványa térségében” című KEHOP-4.1.0-15-2016-00042 azonosítószámú pályázatának megvalósítása. Az ezzel kapcsolatos sajtótájékoztatót 2017. február 10-én tartotta a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Réhelyi Látogatóközpontjában Dévaványán, ahol Dankó Béla országgyűlési képviselő, Valánszki Róbert Dévaványa Város polgármestere és Dr. Tirják László az igazgatóság vezetője mutatja be az európai uniós beruházást.

Kép forrása: DINPI

Kép forrása: DINPI

Jelenleg a hazai nemzeti parkok közül a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság kezelésében található a régi magyar háziállatfajtáink közül a magyar szürke szarvasmarha tinó állomány legnagyobb része és a fajta génmegőrzését szolgáló tehénállomány jelentős része.

A projekt keretében az igazgatóság magyar szürkemarha és magyar házi bivaly állományainak téli tartási helyének fejlesztése valósul meg. A fejlesztés eredményeképpen a jelenleg még használatban lévő, az egyes puszták belső területein található téli tartási helyek véglegesen kiválthatók lesznek, amik a továbbiakban nyári tartási helyként funkcionálnak tovább. A beruházás keretében kialakításra kerülő tartási helyen egy 400 vegyes korosztályú állat befogadó képességű szürkemarha szárnyék épül, ami egész télen megfelelő védelmet biztosít a ridegtartáshoz szokott állatoknak, egy bivaly istálló, ami 200 vegyes korosztályú állat befogadóképességére lesz alkalmas a hideg hónapokban. Az infrastruktúrafejlesztés része a kiszolgáló funkciókat ellátó épületek, építmények létrehozása, mint a gépszín, kútház, tüzivíztároló, trágyatároló, valamint az épületkomplexum belső úthálózatának és a közműveknek a kiépítése.

A projekt másik természetvédelmi célja a Nemzeti Park Dévaványai-Ecsegi puszták részterületén található nemzetközi jelentőségű túzokélőhelyek legeltetéssel történő kezelésének, a dürgő- és költőterületeken a kedvező élőhelyi feltételeinek megteremtése, egyben a pannon szikes sztyeppek és mocsarak közösségi élőhelytípusba tartozó pusztai területek fenntartásának, hosszú távú megőrzésüknek biztosítása.

A bruttó 799.980.000 Ft-os beruházás 100 százalékos európai uniós támogatással valósul meg. A projekt teljes megvalósításának tervezett időpontja 2019.10.31.

(Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság)

erdeiprogramok_header

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: