Denevéreket mentettek a telelési időszakban

Ezen a télen a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság szakemberei a térségben több denevérkolóniát is áttelepítettek. Az állatok telelési időszakában végzett favágás, épület felújítás, szigetelés hibernált, tetszhalott állapotban éri a gyakran 50-100 egyedből álló csapatokat. A megmentett állatokból jutott az ALFÖLDVÍZ újkígyósi víztermelő-telepére kihelyezett denevérodúkba is.

denever_mentes

(Kép: hir6.hu)

A természeti értékek megóvása érdekében tavaly szeptemberben írt alá együttműködési megállapodást az Alföldvíz Zrt. és három természetvédelmi szervezet. Novemberben a közös munka keretében a Zöld Csütörtök Természetvédő Kör szakmai irányításával denevérodúkat helyeztek ki a szolgáltató újkígyósi víztermelő-telepére.

Január elején parkápolási munkákat végeztek Gyulán és munka közben egy telelő denevérkolóniát találtak a mesterek. Értesítették a gyulai állatvédőket, akik felvették a kapcsolatot a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság szakembereivel.

Boldog Gusztáv, az igazgatóság természetvédelmi őrkerület-vezetője az ötvenfős kolónia egy részét az ALFÖLDVÍZ vízműtelepére szállította és ott helyezte biztonságba a rászorult állatokat.

Az alföldi denevérfajok fák kikorhadt odvaiban élnek, közülük néhány télire a legközelebbi hegyvidék barlangjaiba vándorol. A rőt koraidenevér, mely talán a leggyakoribb faj az ember környezetében, meglehetősen nagy távolságokba is eljut. Nem ritka az 500-1000 km-es távolság a nyári és a téli szálláshelyek között, de a jelöléseknek köszönhetően kimutattak már 2300 km-es távot is. A természetes élőhelyek megszűnésével a denevérek életmódot változtattak, odvak hiányában az épületek üregeibe is beköltöztek és egyre gyakoribbak az olyan kolóniák, amelyek nem vállalkoznak a vándorútra.

(hir6.hu)

erdeiprogramok_header

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: