Megkezdődik a feketefenyők gyérítése a Mecsekben, a Misina-tetőn

feketefenyo_3_A Mecsekerdő Zrt. novemberben erdőkezelési munkálatokat végzett a Misina-tetőn található feketefenyő elegyes állományokban. A Mecseki Parkerdőnek a Társaság által kezelt területein szükségessé vált az utat szegélyező, turistaúton haladókat veszélyeztető, száraz fák eltávolítása. A fakitermelési munkák során az elszáradt, beteg, korhadt tövű, esetenként félig kidőlt feketefenyőket vágják ki.

Pécsett nemzedékek nőttek fel úgy, hogy szemük megszokta a fenyvesek látványát, amelyet az eredeti molyhos tölgyes fog felváltani. A Mecseki Parkerdő nagyobb részét kezelő BIOKOM Nkft. már 2010-ben megkezdte a fertőzött egyedek kijelölését, majd a kíméletes fakitermelési technológiával végzett mintaszerű kárfelszámolási munkálatokat.

A feketefenyő hazánkban nem őshonos, a XIX. század végén telepítették a kopár, köves, száraz területek eróziójának megakadályozására. A török hódoltság idején a törökök hagyományaik szerint a juh és kecskenyájakat az erdőkben legeltették, ennek hatására a hódoltság végére a Misina déli oldala kopár lett. A feketefenyő alkalmasnak bizonyult a kopárok terméketlen területének beerdősítésére, alattuk megindult a humusz- és talajképződés, amin már meg tudott jelenni az eredeti növénytársulás, a molyhos tölgyes – virágos kőrises karsztbokorerdő.

feketefenyo_2_

Napjainkra ezek a fenyők elérték az idős kort, betegségek gyengítik őket, megkezdődött lassú pusztulásuk. Megjelentek a gombák és a rovarok is, mint másodlagos károsítók. A fákat gyógyítani, megmenteni nem lehet, funkciójukat betöltötték, környezetükben visszatelepült az eredeti molyhos tölgyes állomány.

A területen a Mecsekerdő Zrt. ideiglenes információs táblákat is kihelyez, ezzel is segítve az arra járók tájékoztatását a munkálatok hátteréről és szükségességéről.

feketefenyo_1_

(Mecsekerdő Zrt.)

erdeiprogramok_header

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: