25 éves a Fertő-Hansági Nemzeti Park – További fejlesztések várhatók

ferto_hansagi_nemzeti_parkAz 1991-ben alapított Fertő-Hanság Nemzeti Park idén ünnepli fennállásának 25. évfordulóját. Az induláskor még csak Fertő tavi, majd ’94-től Fertő-Hanság Nemzeti Park lett hazánk ötödik nemzeti parkja.

Az elmúlt 25 esztendőre egy előadóüléssel emlékeztek a nemzeti park és a társszervezetek szakemberei a már hagyományosnak nevezhető „Bikavásár” rendezvényének keretében. Az eseményen többek között visszatekintést hallgathatnak meg a meghívott vendégek és az érdeklődők a nemzeti park létrejöttéről, a védett területek vízgazdálkodásáról és különböző ökológiai beavatkozásokról.

V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár köszöntő beszédében elmondta, hogy 2015-tel véget érő pénzügyi időszakban több mint 38 milliárd forint jutott természetvédelmi fejlesztésekre: többek között élőhelyek helyreállítására, védett gyűjteményes növény kertjeink és történeti kertjeink fejlesztésére továbbá erdei iskolák és óvodák felújítására.

Az államtitkár kijelentette, hogy a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság további aktív közreműködésével ezeket a fejlesztési irányokat követve a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program, illetve a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program keretében további területeken – legalább 100 000 hektáron – javítják a természetes és természetközeli élőhelyek állapotát, a természetvédelmi kezelést, valamint az infrastruktúrát, ami lehetővé teszi, hogy ezeket az élőhelyeket a nagyközönség számára is bemutassák.

Az előadóüléseken elhangzó előadások anyagaiból a szervezők egy jubileumi tanulmánykötet kiadását tervezik.

A nap további részében a Sarród-Lászlómajori Bemutató Majorság és Látogatóközpont adott helyet a kézműves kirakodóvásárnak és a kulturális programoknak.

(FM Sajtóközlemény)

erdeiprogramok_header

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: