Ősszel is fenyegetnek az erdőtüzek – Tűzvédelmi Napot tartanak a Budakeszi Vadasparkban

erdotuz_megelozesAz ősz eleji, melegebb napokon is sokan döntenek úgy, hogy kilátogatnak a közeli erdőkbe, hogy a szabad ég alatt rakjanak tábortüzet, esetleg süssenek-főzzenek. Azonban a gondatlanul meggyújtott, vagy nem megfelelően eloltott tüzek sok millió négyzetméternyi erdő, rét, nádas és benne több százezer élőlény pusztulását okozhatják. Az erdőtüzek 99%-át ugyanis gondatlanságból és ismerethiányból fakadóan mi, emberek okozzuk.

Nyerj családi belépőt a Budakeszi Vadasparkba az Erdeiprogramok.hu-val! Részletek >>>

Ezen okból született meg az Európai Unió LIFE programjának támogatásával a Firelife erdőtűz-megelőzési program, melynek célja, hogy játszva tanítsa meg az embereket a tűzrakás szabályaira, valamint az erdőtűz-megelőzés hatékony módszereire. Az augusztus 27-én a Budakeszi Vadasparkban tartandó Tűzvédelmi Nap ehhez az EU-programhoz kapcsolódva azt tűzi ki céljául, hogy az őshonos állat- és növényvilág védelmében olyan hasznos tudással lássa el az embereket, mely segíthet megóvni természeti értékeinket.

Azok a családok, felnőttek és gyerekek, akik augusztus 27-én a Budakeszi Vadasparkban végigjárják a Firelife-kalandpálya 5 állomását, próbára tehetik, a kapott feladatlapok kitöltésével pedig egyben bővíthetik is tudásukat. Az állomásokon olyan fából készült, kézzel festett készségfejlesztő játékok gondolkodtatják el a kisebbeket, mint például a dominó, a párkereső vagy az óriás kirakó. Ezentúl különféle tűzrakási módokkal is meg lehet ismerkedni, majd a gyerekek kedvence, a vízipisztolyos tűzoltás következik, végül az utolsó állomás, az ugrálóvár zárja az élmények sorát. A legkitartóbb és legrátermettebb erdőtűz-megelőzők jutalma egy erdőőr oklevél lesz.

erdotuz_megelozes

Nagyon fontos hangsúlyozni: az őszi hónapokban is kiemelt jelentőséggel bír, hogy szabadtéri tűzgyújtáskor az erdőt járó kirándulók betartsák az alapvető tűzgyújtási szabályokat:

Soha ne dobj el égő cigarettacsikket!

Erdőben csak a kijelölt helyen gyújts tüzet!

Gondosan oltsd el a tüzet, használj hozzá vizet, vagy legalább 5 centiméter földet, máskülönben a szél visszagyújthatja!

Igyekezz a kertedben is csak akkora tüzet rakni, amiből a szél nem tud elvinni izzó zsarátnokokat!

Tartsd be a tűzgyújtási tilalom szabályait!

Soha ne hagyd a szabadtéri tüzet őrizetlenül!

A biztonságos tűzrakás fortélyairól, a tűzgyújtási tilalom szabályairól, valamint a hazai és külföldi erdőtüzekről és vegetációtüzekről további információkat a projekt honlapján, a www.erdotuz.hu oldalon találhat.

(NÉBIH Erdészeti Igazgatóság – FIRELIFE projekt)

 

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: