Új köntösben várja a túrázókat a Jáger réti vadászlak Kisszékely határában

jager_reti_vadaszlak_2Az 1930–as években Ágoston Manó területgazda jóvoltából épült és Kisszékely falu határában található Jáger réti vadászlak sorsa szép fordulatot vett. A Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. eredeti formáját meghagyva, új köntösbe bújtatta.

A háborút követően az épület az itt elterülő hatalmas csemetekert kiszolgáló épületeként és lakásként funkcionált. A csemetekert számos kisszékelyi ember munkahelye volt egykoron. Itt lakott Magyarország egyik első erdésznője, Mittelholz Vilma, akinek jóvoltából az itt élő öregek még mindig Vilma házként emlegetik az épületet.

Az elmúlt évtizedekben lakatlanná váló ház segítségért kiáltott, hogy megmaradhasson a jelenkor és az utókor számára, tovább vigye történetét és az őt övező erdő része maradhasson, amelynek csendje, nyugalma mélyen áthatja ezt a helyet.

A több mint nyolcvan éves épület statikailag jó állapotban volt. A tetőszerkezet részbeni cseréje és a belső helységek mai kor igényeinek megfelelő felújítása után az épület ismét régi fényében pompázik. Az alapvető célkitűzés egy csendes, nyugodt környezetben lévő, kicsit nomád jellegű turistaház kialakítása volt, amely ez év májusára megvalósult.

jager_reti_vadaszlak_3

Az átadásnál Gőbölös Péter, a Gyulaj Zrt. vezérigazgatója köszöntőjében elmondta, hogy az állami erdőgazdaság turisztikai fejlesztéseinek csak egy állomását jelenti a Jágerréti vadászlak, pontosabban kulcsos ház. A pusztuló épület külső és belső felújítását, és a környezetének rendbetételét jelentős mértékben a Zrt. felett tulajdonosi jogokat gyakorló Földművelésügyi Minisztérium által biztosított pénzügyi forrásból tudták megvalósítani, amelyet a vezérigazgató meg is köszönt.

Az elmúlt években a Paks közelében, Tengelicen, továbbá Tamási és Lengyel Annafürdő térségében található parkerdőkben tanösvények, kirándulóhelyek és játszóterek létesültek. Annafürdőn az Erdészeti Erdei Iskola közelében még egy speciális lombkorona tanösvénnyel kiegészített kilátó is épült. Ez évben még egy további vadászlakot újítottak fel Csurgópusztán, továbbá Kurd mellett a Koszorú dombon egy csodálatos pihenőerdőt, amelynek átadása is rövidesen várható.

jager_reti_vadaszlak_2

Gőbölös Péter megköszönte a Gyulaj Zrt. Pincehelyi Erdészetének munkatársainak és a kivitelező vállalkozásoknak a felújításban végzett munkáját.

Pajor Ágnes kisszékelyi polgármester üdvözlő szavaival örömét fejezte ki a felújított kulcsosház láttán, és tolmácsolta a kisszékelyi és térségi emberék örömét, hogy a táj megint gazdagodott egy szépen és korszerűen megújított objektummal, amelyhez sokakat emlékek és érzelmek kötnek.

Az átadás egy nyílt nap alkalmával történt, ahol a köszöntőket a legkisebbek verse és a Bokréta népdalkör éneke követte. A házigazda Pincehelyi Erdészet részéről Szi Benedek Sándor erdészetvezető örömmel invitálta az embereket a házba, és arra kért mindenkit, hogy érezzék itt jól magukat, a természet eme meghitt zugában.

jager_reti_vadaszlak_1

A családias hangulatot fokozta, hogy a résztvevő nyugdíjasok emlékei, történetei a ház láttán szinte azonnal felszínre törtek. A Jáger réti vadászlaknak is szüksége van az emberekre, hogy ez a mai mércével mérve parányi csoda, továbbra is köztük maradhasson.

(Gyulaj Zrt.)

erdeiprogramok_header

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: